Η Ναμίμπια, το επόμενο μέλος του OPEC+;

Η Ναμίμπια, το επόμενο μέλος του OPEC+;

32
Η Ναμίμπια, το επόμενο μέλος του OPEC+;

Ο OPEC+, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήρθε αντιμέτωπος με την «απόσχιση» της Ανγκόλας και άλλων χωρών, εξετάζει το ενδεχόμενο η Ναμίμπια να ενταχθεί στον Οργανισμό, καθώς οι προοπτικές της για την ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου είναι μεγάλες.

Τα παραπάνω αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανίας της αφρικανικής χώρας στο Reuters. TotalEnergies και Shell τα τελευταία χρόνια έχουν προβεί σε ανακαλύψεις που εκτιμώνται στα 2,6 δισ. βαρέλια, θέτοντας

τις βάσεις προκειμένου η αφρικανική χώρα να αναπτύξει την παραγωγή της από το 2030.

Η αρχική εστίαση για τον OPEC+ θα ήταν να δει τη Ναμίμπια να προσχωρεί στον Χάρτη Συνεργασίας του, μια ομάδα που συμμετέχει σε διάλογο για τις ενεργειακές αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία προσχώρησε στον Χάρτη Συνεργασίας τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του Αφρικανικού Επιμελητηρίου Ενέργειας τονίζουν στο Reuters ότι, εν τέλει, στόχευση του OPEC+ είναι η πλήρης ένταξη της Ναμίμπια στον Οργανισμό.

Ο γενικός γραμματέας του OPEC, Haitham Al Ghais, είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι ο Οργανισμός διεξάγει συνομιλίες με διάφορα έθνη για την ένταξή τους στον Χάρτη, χωρίς να τα κατονομάσει. Συμπωματικά, πάντως, ο Al Ghais εκείνη την περίοδο είχε συναντηθεί με τον υπουργό Ορυχείων και Ενέργειας της Ναμίμπια, Tom Alweendo, σε συνέδριο στη Νιγηρία, όπου τέθηκε επί τάπητος η προοπτική συνεργασίας του OPEC και της αφρικανικής χώρας υπό την ομπρέλα του Χάρτη Συνεργασίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.