Η βύθιση του Rubymar, περιβαλλοντική βόμβα για την Ερυθρά Θάλασσα;

Η βύθιση του Rubymar, περιβαλλοντική βόμβα για την Ερυθρά Θάλασσα;

82
Η βύθιση του Rubymar, περιβαλλοντική βόμβα για την Ερυθρά Θάλασσα;

Αντιμέτωπη με τις πρώτες περιβαλλοντικές συνέπειες αναμένεται να βρεθεί η διεθνής κοινότητα ως απότοκο της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η πρόσφατη βύθιση του bulk carrier «Rubymar» στην Ερυθρά Θάλασσα δύναται να αποτελέσει περιβαλλοντική καταστροφή για την πλούσια θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Το πλοίο μετέφερε 21.000 τόνους λιπασμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αθρόα άνθιση του φυτοπλαγκτόν. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει «νεκρές ζώνες» για τη θαλάσσια ζωή και να αποστερήσει το φως από τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Τα λιπάσματα αμμωνίας που κατέληξαν στον βυθό ενδέχεται να προκαλέσουν την εκκίνηση ενός φρενήρους ρυθμού θρεπτικών ουσιών εντός των υδάτων, δημιουργώντας εξάπλωση μιας αφρώδους άλγης στο νερό.

Η βύθιση του πλοίου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει ποτέ αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη περιοχή για περισσότερο από μία δεκαετία, σύμφωνα με τον Director of the Marine Science Station του Πανεπιστημίου της Ιορδανίας, κ. Ali Al-Sawalmih.

Υπενθυμίζεται ότι η Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο για τα κοράλλια εν μέσω αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων που επικαλείται το Reuters.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.