Στα σκαριά πράσινος ναυτιλιακός διάδρομος μεταξύ Αυστραλίας και Σιγκαπούρης

Στα σκαριά πράσινος ναυτιλιακός διάδρομος μεταξύ Αυστραλίας και Σιγκαπούρης

72
Στα σκαριά πράσινος ναυτιλιακός διάδρομος μεταξύ Αυστραλίας και Σιγκαπούρης

Οι συνεργασίες μεταξύ κρατών για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών τους και την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου τους, καθώς και για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, αποτελούν πλέον νόρμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία υπέγραψαν την 5η Μαρτίου μνημόνιο συνεργασίας για την εγκαθίδρυση του «Singapore-Australia Green and Digital Shipping Corridor».

Σκοπός του διμερούς MoU δεν είναι μόνο η μείωση των εκπομπών ρύπων από τη ναυτιλία, αλλά και η βελτίωση της διά θαλάσσης μεταφοράς των προϊόντων και η συνεργασία μεταξύ των λιμένων των δύο κρατών.

Επισημαίνεται ότι, υπό το συμφωνηθέν MoU, Σιγκαπούρη και Αυστραλία θα διερευνήσουν τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη εφοδιαστικών αλυσίδων καυσίμων μηδενικών εκπομπών ρύπων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Επιπρόσθετα, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στην ανταλλαγή ψηφιακών πληροφοριών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του εκτελωνισμού των αγαθών στους λιμένες και του διάπλου των πλοίων μεταξύ των δύο εταίρων. Για την επίτευξη αυτών των στόχων προβλέπεται η συνεργασία μεταξύ της Ναυτιλιακής και Λιμενικής Αρχής της Σιγκαπούρης, των Αρχών της Αυστραλίας και των κορυφαίων παικτών της ναυτιλίας.

Τονίζεται ότι η Αυστραλία έχει την προοπτική να καταστεί σημαντικός παραγωγός «πράσινων» ναυτιλιακών καυσίμων, ενώ η Σιγκαπούρη είναι ο μεγαλύτερος κόμβος παγκοσμίως για την τροφοδοσία πλοίων με καύσιμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.