Κόμβος φυσικού αερίου στα κοινά οράματα Ρωσίας και Ιράν

Κόμβος φυσικού αερίου στα κοινά οράματα Ρωσίας και Ιράν

50
Κόμβος φυσικού αερίου στα κοινά οράματα Ρωσίας και Ιράν

Η συνεργασία Μόσχας και Τεχεράνης στον ενεργειακό τομέα συνεχώς εντείνεται, με φιλόδοξα projects να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ιθυνόντων της πολιτικής των δύο χωρών. Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία διεξάγει διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τη δημιουργία ενός κόμβου (hub) φυσικού αερίου στο Ιράν και την ανάπτυξη των ιρανικών οικοπέδων εξόρυξης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη δήλωση του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού, κ. Novak.

Επισημαίνεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου η Ρωσία και το Ιράν θα διεξαγάγουν συνομιλίες για το ενδεχόμενο δημιουργίας του εν λόγω hub και τις προοπτικές που αυτό ανοίγει στο πεδίο του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός πετρελαίου, κ. Javad Owji, δήλωσε ότι το Ιράν έχει οριστικοποιήσει κοινά projects συνεργασίας με την Gazprom, τα οποία ανέρχονται στα $40 δισ., σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS.

Τέλος, το Ιράν, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, του Κατάρ και του Τουρκμενιστάν, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός hub φυσικού αερίου στη βιομηχανική περιοχή Assaluyeh, που βρίσκεται στην επαρχία Bushehr, στη βόρεια ακτή του Περσικού Κόλπου.

Φωτό: SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL / ΕPA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.