Γερουσιαστές στις ΗΠΑ: Άμεσα μέτρα ενάντια στην κινεζική εξάπλωση στη ναυτιλία

Γερουσιαστές στις ΗΠΑ: Άμεσα μέτρα ενάντια στην κινεζική εξάπλωση στη ναυτιλία

46
Γερουσιαστές στις ΗΠΑ: Άμεσα μέτρα ενάντια στην κινεζική εξάπλωση στη ναυτιλία

«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Πρέπει να δράσουμε τώρα, προτού να είναι πολύ αργά», υπογραμμίζουν μέλη του Κογκρέσου σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, με αφορμή τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την αύξηση της κινεζικής επιρροής στα ασιατικά ύδατα.

Η επιστολή εστιάζει στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ καθίστανται ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενες από την Κίνα για τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι υποδομές ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, όπως ναυπηγεία, έχουν ατονήσει, ενώ ο αμερικανικός εμπορικός στόλος μειώνεται. Το ίδιο ισχύει και για το εργατικό δυναμικό της αμερικανικής εμπορικής ναυτιλίας αλλά και των ναυπηγείων.

Την ίδια ώρα, η ναυτιλιακή ισχύς της Κίνας αυξάνεται μέρα με τη μέρα, προκαλώντας ανησυχία στους γερουσιαστές των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η επιστολή ζητά από τον Αμερικανό πρόεδρο να αποφασίσει την ανακήρυξη της ναυτιλιακής και της ναυπηγικής βιομηχανίας ως κρίσιμων τομέων για τις υποδομές των ΗΠΑ. Στόχος είναι να προστατευτούν και να υποστηριχτούν οι αντίστοιχες υποδομές, αλλά και να προωθηθούν εγχώριες επενδύσεις.

Τέλος, οι συνυπογράφοντες γερουσιαστές αιτούνται την ανάπτυξη στρατηγικής για τη μείωση της εξάρτησης της ναυτιλίας των ΗΠΑ από την Κίνα και για λοιπές απειλές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.