Οι κυριότεροι κίνδυνοι για την οικονομία σήμερα και σε δέκα χρόνια

Οι κυριότεροι κίνδυνοι για την οικονομία σήμερα και σε δέκα χρόνια

30
Οι κυριότεροι κίνδυνοι για την οικονομία σήμερα και σε δέκα χρόνια

Με ένα ευρύ φάσμα κινδύνων είναι αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία βραχυπρόθεσμα, ενώ μακροπρόθεσμα οι σημαντικότεροι κίνδυνοι εστιάζονται στο περιβάλλον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του World Economic Forum (WEF), βραχυπρόθεσμα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε κινδύνους που προκύπτουν από την τεχνολογική πρόοδο. Πιο συγκεκριμένα, εντός των επόμενων δύο ετών, η παραπληροφόρηση θεωρείται ο νούμερο ένα κίνδυνος παγκοσμίως, ενώ οι κυβερνοαπειλές θεωρούνται ο τέταρτος μεγαλύτερος.

Ακόμα και βραχυπρόθεσμα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες θεωρούνται δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η κοινωνική πόλωση και στην τέταρτη θέση οι πολεμικές συγκρούσεις.

Από την άλλη, τέσσερις στους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους μακροπρόθεσμα (σε δέκα έτη από σήμερα) αφορούν το περιβάλλον. Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στη δεύτερη οι ακραίες μεταβολές στα συστήματα της Γης, στην τρίτη θέση η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κατάρρευση οικοσυστημάτων, ενώ στην τέταρτη θέση η μείωση φυσικών πόρων. Πέμπτος μεγαλύτερος μακροπρόθεσμος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία θεωρείται η παραπληροφόρηση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.