Αλλεπάλληλες προκλήσεις, η νέα κανονικότητα για τις ενδοποτάμιες μεταφορές;

Αλλεπάλληλες προκλήσεις, η νέα κανονικότητα για τις ενδοποτάμιες μεταφορές;

41
Αλλεπάλληλες προκλήσεις, η νέα κανονικότητα για τις ενδοποτάμιες μεταφορές;

Εφικτή κατέστη εκ νέου η ναυσιπλοΐα σε όλα τα τμήματα του ποταμού Ρήνου στη Γερμανία, μετά την υποχώρηση της στάθμης των υδάτων, η οποία είχε αυξηθεί σημαντικά λόγω των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, η στάθμη των υδάτων είχε καταστήσει απαγορευτική τη ναυσιπλοΐα στην πόλη Koblenz της Γερμανίας. Από την άλλη, σε βορειότερα τμήματα του ποταμού, όπως τα υψηλής σημασίας τμήματα στο Ντούισμπουργκ και στην Κολωνία, η ναυσιπλοΐα συνεχίστηκε κανονικά.

Επιπλέον, η υψηλή στάθμη των υδάτων εμποδίζει πλοία από το να περάσουν κάτω από γέφυρες. Εν προκειμένω, τα πλοία δεν είχαν πρόσβαση στην Ελβετία.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες ναυσιπλοΐας στον Ρήνο κεντρίζουν το ενδιαφέρον και προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό για το μέλλον των μεταφορών. Μέχρι πρότινος, κύρια ανησυχία αποτελούσε η υψηλή ξηρασία κατά τη θερινή περίοδο τα τελευταία έτη. Πλέον, ένας ακόμα έντονος πονοκέφαλος είναι η υψηλή στάθμη των υδάτων τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Ο Ρήνος αντανακλά τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Άλλωστε αποτελεί μια σημαντική οδό για τη μεταφορά εμπορευμάτων, καθώς μέσω αυτού μεταφέρονται πληθώρα εμπορευμάτων, όπως μέταλλα, άνθρακας και προϊόντα πετρελαίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.