Εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα: Η επόμενη μέρα για ναυτιλία και παγκόσμια οικονομία

Εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα: Η επόμενη μέρα για ναυτιλία και παγκόσμια οικονομία

718
Εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα: Η επόμενη μέρα για ναυτιλία και παγκόσμια οικονομία

Ράλι καταγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες οι μετοχές μεγάλων ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών, στον απόηχο των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Maersk και Hapag-Lloyd είδαν τις μετοχές τους να καταγράφουν άνοδο 30% και 55% αντίστοιχα από τα μέσα Δεκεμβρίου. Οι μεγάλες liner εταιρείες αποφεύγουν πλέον το Σουέζ, επιλέγοντας τον περίπλου της Αφρικής, εξέλιξη που αντανακλάται στους ναύλους.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτές και οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, οι οποίες εν τέλει έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τελικό καταναλωτή. Αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι η αύξηση των ναύλων στα containerships θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις στις επιστροφές των πλοίων για φόρτωση στην Ασία, σε μια κρίσιμη περίοδο πριν από την κινεζική Πρωτοχρονιά. Πάντως, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός δεν αναμένει ότι οι διαταραχές στα logistics θα φτάσουν στα επίπεδα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η J.P. Morgan, από την πλευρά της, είναι πιο επιφυλακτική αναφορικά με τα οικονομικά των liner εταιρειών, θεωρώντας ότι η ώθηση που έχουν λάβει είναι προσωρινή. Αυτός είναι και ο λόγος που υποβάθμισε τη Maersk από «overweight» σε «neutral». Η J.P. θεωρεί ότι, μόλις η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα εξομαλυνθεί, η ναυτιλία τακτικών γραμμών θα επιστρέψει στις προ διαταραχών συνθήκες της χαμηλής ζήτησης και της μεγάλης προσφοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, εταιρείες όπως η Maersk αντιμετώπιζαν μια «υποτονική» οικονομική προοπτική, η οποία αντανακλάται στις αποφάσεις για περικοπές θέσεων εργασίας και στις προειδοποιήσεις για χαμηλές τιμές και αύξηση του κόστους.

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία, θα είναι ζωτικής σημασίας για τους επενδυτές και τoυς stakeholders της ναυτιλίας να παρακολουθούν τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην παγκόσμια ναυτιλιακή δραστηριότητα. Τέλος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αλυσιδωτών επιπτώσεων στην οικονομική ανάπτυξη και στον πληθωρισμό της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.