Αλλαγή δεδομένων στο LNG: Οι ΗΠΑ «εκτόπισαν» Κατάρ και Αυστραλία

Αλλαγή δεδομένων στο LNG: Οι ΗΠΑ «εκτόπισαν» Κατάρ και Αυστραλία

153
Αλλαγή δεδομένων στο LNG: Οι ΗΠΑ «εκτόπισαν» Κατάρ και Αυστραλία

Οι ΗΠΑ αποτέλεσαν, για πρώτη φορά στην ιστορία, τον κορυφαίο εξαγωγέα LNG το 2023, μετά τα μηνιαία και ετήσια ρεκόρ που σημείωσαν τον Δεκέμβριο του 2023.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ εξήγαγαν 91,2 εκατ. μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η αυξημένη παραγωγή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της επανεκκίνησης πέρυσι του Freeport LNG στο Τέξας, το οποίο είχε κλείσει για μήνες, μετά από πυρκαγιά και έκρηξη τον Ιούνιο του 2022. Το Κατάρ, ο κορυφαίος προμηθευτής LNG το 2022, είδε τις ποσότητές του να μειώνονται για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 2016, με αποτέλεσμα να πέσει στην τρίτη θέση των κορυφαίων εξαγωγέων πέρυσι. Η Αυστραλία κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με τις εξαγωγές της να παρουσιάζουν ελάχιστες μεταβολές σε σχέση με το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος θα εκκινήσουν δύο νέα LNG projects, τα οποία θα αυξήσουν την παραγωγή κατά 38 εκατ. τόνους. Ο λόγος για το Golden Pass στο Τέξας και την εγκατάσταση Plaquemines της Venture Global LNG Inc. στη Λουιζιάνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.