«Εύθραυστοι» οι δεσμοί της συμμαχίας για την αντιμετώπιση των επιθέσεων σε πλοία;

«Εύθραυστοι» οι δεσμοί της συμμαχίας για την αντιμετώπιση των επιθέσεων σε πλοία;

106
«Εύθραυστοι» οι δεσμοί της συμμαχίας για την αντιμετώπιση των επιθέσεων σε πλοία;

Στα μέσα Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν τη νεότερη πρωτοβουλία τους στη Μέση Ανατολή, και δη στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας μετά τη σημαντική άνοδο των επιθέσεων.

Λίγες μέρες πλέον αργότερα, η συμμετοχή πολλών χωρών στη λεγόμενη «συμμαχία», της οποίας τα ηνία κρατούν οι ΗΠΑ, διαφαίνεται νωχελική. Δημοσίευμα του Reuters εστιάζει στο γεγονός αυτό, σημειώνοντας ότι έως έναν βαθμό οφείλεται στη διστακτικότητα χωρών να ταυτιστούν με την πολιτική τοποθέτηση των ΗΠΑ στη σύγκρουση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, παρότι οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν ότι στη συμμαχία συμμετέχουν 20 χώρες, μόλις τα ονόματα των δώδεκα έχουν γνωστοποιηθεί.

Το ερώτημα που αναδύεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι το εξής: Θα υπάρξει, άραγε, πολιτικό κόστος στην πλήρη ευθυγράμμιση των χωρών με τη στρατηγική των ΗΠΑ;

Οι ΗΠΑ, από την αρχή της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, έχουν παράσχει ξεκάθαρη και αμέριστη στήριξη στο Ισραήλ. Ωστόσο, δίχως να λαμβάνουμε υπόψη ποιος έχει δίκιο ή άδικο στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής, το ανθρώπινο κόστος για τις δύο πλευρές, και περισσότερο για εκείνη της Παλαιστίνης, είναι τεράστιο. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δημοσίευσε τα τελευταία στοιχεία για τους θανάτους, σημειώνοντας ότι περίπου 21.000 Παλαιστίνιοι έχουν χαθεί από την αρχή της σύγκρουσης.

Ποιες λοιπόν είναι οι χώρες που διστάζουν να ταυτιστούν με τις ΗΠΑ και την αμέριστη στήριξή τους στο Ισραήλ; Η Ιταλία σκοπεύει να στείλει πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα έπειτα από έκκληση των Ιταλών πλοιοκτητών, όμως δεν σκοπεύει το πλοίο της να συνδράμει στις επιχειρήσεις της συμμαχίας. Ακόμα, η Γαλλία υπογράμμισε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για ασφαλή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, όμως τα πλοία της θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση. Η Ισπανία έχει ξεκαθαρίσει σθεναρά πως δεν θέλει να συμμετάσχει στη «συμμαχία». Την αδιαφορία τους για την αμερικανική πρωτοβουλία έχουν εκφράσει και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Παράλληλα, πέραν του πολιτικού κόστους, υπάρχει και ο κίνδυνος να καταστούν χώρες ο επόμενος στόχος των ανταρτών Χούθι. Η Ινδία αναμένεται να μη συμμετάσχει στη συμμαχία λόγω αυτού, καθώς δεν θέλει να αντιμετωπίσει ένα σενάριο στο οποίο ινδικά πλοία θα βρεθούν στο στόχαστρο των ανταρτών της Υεμένης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.