Στους Έλληνες πλοιοκτήτες το «στέμμα» των παραγγελιών και των αγορών πλοίων το...

Στους Έλληνες πλοιοκτήτες το «στέμμα» των παραγγελιών και των αγορών πλοίων το 2023

358
Στους Έλληνες πλοιοκτήτες το «στέμμα» των παραγγελιών και των αγορών πλοίων το 2023

Καθώς η εκπνοή του έτους απέχει μόλις μερικά 24ωρα, ναυλομεσιτικές εταιρείες προχωρούν σε αναλύσεις και στη δημοσίευση στοιχείων που αφορούν τις παραγγελίες και τις αγοραπωλησίες πλοίων το 2023, καταδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο των Ελλήνων πλοιοκτητών για ακόμα μία χρονιά.

Ειδικότερα, 1.256 αγορές bulk carriers και δεξαμενόπλοιων στη second-hand αγορά έλαβαν χώρα το 2023 ‒έως και τις 20 Δεκεμβρίου‒, επίπεδα που συνιστούν πτώση 10% σε ετήσια βάση. Η δραστηριότητα στα bulk carriers εστιάστηκε στα Handysize και Supramax πλοία, βάσει της ναυλομεστικής Xclusiv. Στα δεξαμενόπλοια, πρωταγωνιστές αποτέλεσαν τα MR2 και Aframax δεξαμενόπλοια.

Όσον αφορά τη δραστηριότητα των Ελλήνων, η ναυλομεσιτική Allied σημειώνει ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν προβεί στην αγορά 156 bulk carriers και 49 δεξαμενόπλοιων τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ έχουν πουλήσει 123 bulk carriers και 121 δεξαμενόπλοια.

Η στρατηγική που ακολούθησαν οι Έλληνες πλοιοκτήτες στη δευτερογενή αγορά αντανακλά τη σημαντική εστίασή τους και στις νέες παραγγελίες. Η Xclusiv υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες προέβησαν σε παραγγελίες για 90 bulk carriers, δηλαδή περίπου το 20% των συνολικών παραγγελιών του έτους. Στα δεξαμενόπλοια, οι Έλληνες παρήγγειλαν 123 πλοία, επίπεδα που ανέρχονται στο 34% της συνολικής δραστηριότητας του έτους.

Συνεπώς, ένα στα πέντε bulk carriers και ένα στα τρία δεξαμενόπλοια που παραγγέλθηκαν εντός του έτους είναι ελληνόκτητο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.