Ένα βήμα πιο κοντά σε FSRU αμμωνίας

Ένα βήμα πιο κοντά σε FSRU αμμωνίας

118
Ένα βήμα πιο κοντά σε FSRU αμμωνίας

Ο νηογνώμονας ClassNK εξέδωσε Έγκριση επί της Αρχής (AiP) για project που αφορά πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης αμμωνίας, που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (MOL) και Mitsubishi Shipbuilding Co., Ltd. Η ανακοίνωση του ιαπωνικού νηογνώμονα δίνει ένα ενθαρρυντικό βήμα προς την προώθηση της αμμωνίας ως πιθανής επιλογής για τη γρήγορη μετάβαση στην εποχή της πράσινης ναυτιλίας.

H αμμωνία εδώ και καιρό αναδεικνύεται ως ένα πολλά υποσχόμενο εναλλακτικό καύσιμο της ναυτιλίας λόγω της μηδενικής εκπομπής CO₂ κατά την καύση της. Ωστόσο, η δυνατότητα αποθήκευσης και μεταφοράς της αποτελεί πρόκληση και επομένως εμπόδιο για την υιοθέτησή της. Το project στο οποίο συμμετέχουν οι προαναφερθείσες ιαπωνικές εταιρείες φιλοδοξεί να προσφέρει λύση στη συγκεκριμένη πρόκληση.

Το FSRU (Floating Storage and Regasification Unit) είναι μια ήδη γνωστή τεχνολογία από την επιτυχή εφαρμογή της στην αποθήκευση και τη μεταφορά του LNG. Στην περίπτωση και της αμμωνίας, το FSRU περιλαμβάνει δεξαμενές αποθήκευσης και εγκαταστάσεις σταθμών επαναεριοποίησης της υγροποιημένης υπό υψηλή πίεση ή χαμηλής θερμοκρασίας αμμωνίας. Η εφαρμογή του FSRU στην αμμωνία αναμένεται να της δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως πράσινης επιλογής.

42ca502f-e902-6751-46ef-904c8760249f

Ο νηογνώμονας ClassNK αξιολόγησε τον σχεδιασμό και διενήργησε έλεγχο των πιθανών κινδύνων του Ammonia FSRU, εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωσή του στα πρότυπα ασφαλείας για εγκαταστάσεις εντός θαλάσσιας περιοχής.

Φωτό: MOL

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.