Στον πάγο τα σχέδια της Ρωσίας για το LNG ελλείψει πλοίων

Στον πάγο τα σχέδια της Ρωσίας για το LNG ελλείψει πλοίων

129
Στον πάγο τα σχέδια της Ρωσίας για το LNG ελλείψει πλοίων

H Ρωσία ευελπιστεί ότι η μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών θα βρει απάντηση στη διά θαλάσσης μεταφορά LNG, ωστόσο η έλλειψη πλοίων και οι κυρώσεις βάζουν στον πάγο τα εν λόγω πλάνα του Κρεμλίνου, τονίζουν κύκλοι της αγοράς και αναλυτές.

Η Ρωσία επιθυμεί να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά LNG στο 20% έως το 2030 από 8% σήμερα, αλλά η κήρυξη ανωτέρας βίας από τη Novatek αναφορικά με τις προμήθειες LNG από το μελλοντικό της έργο Arctic LNG 2 λόγω κυρώσεων δείχνει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει. Η ανακοίνωση της Novatek έρχεται μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα στο Arctic LNG 2, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2024. Πάντως, πηγές της βιομηχανίας αναφέρουν στο Reuters ότι οι εμπορικές προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από το project δεν αναμένονται νωρίτερα από το β’ τρίμηνο του 2024.

Την ίδια ώρα, οι βλέψεις Πούτιν για την αξιοποίηση του Βόρειου Περάσματος είναι γνωστές, με τη μεταφορά LNG να κατέχει περίοπτη θέση. Η διαδρομή μπορεί να μειώσει τον χρόνο παράδοσης εμπορευμάτων στην Ασία από την Ευρώπη έως και 40% σε σύγκριση με τη διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Μέχρι στιγμής, στον αρκτικό στόλο LNG carriers υπάρχουν τρία πλοία που εξυπηρετούν το Arctic LNG 2 και συγκεκριμένα τα «Alexei Kosygin», «Pyotr Stolypin» και «Sergei Witte», ενώ κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι η Ρωσία δύσκολα θα διαθέτει επαρκή πλοία εξαγωγής LNG νωρίτερα από το 2030, λόγω των συγκεκριμένων προδιαγραφών που απαιτούνται.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.