Vale: Η Κίνα δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος

Vale: Η Κίνα δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος

44
Vale: Η Κίνα δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές σιδηρομεταλλεύματος

Η Κίνα μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, αλλά, παρά την ισχυρή της θέση στην αγορά, δεν μπορεί να καθορίζει μόνη της τις τιμές για το εν λόγω εμπόρευμα, δήλωσε ο επικεφαλής της Vale SA σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Vale, Eduardo Bartolomeo, έρχονται καθώς η Κίνα φαίνεται να εντείνει τον αγώνα δεκαετιών που δίνει για να αποσπάσει μεγαλύτερη δύναμη στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος από τη βραζιλιάνικη Vale και τους δύο αυστραλιανούς αντιπάλους της, BHP Group και Rio Tinto Group, οι οποίες μαζί κυριαρχούν στην παγκόσμια παραγωγή.

To περασμένο έτος, η Κίνα προχώρησε στη σύσταση ενός κεντρικοποιημένου διαχειριστή αγοράς μαζικών ποσοτήτων σιδηρομεταλλεύματος, ο οποίος πρόσφατα άσκησε κριτική για τις τιμές iron ore, θεωρώντας τες υπερβολικά υψηλές.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Vale στη συνέντευξή του φάνηκε πεπεισμένος ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να καθορίζονται από την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Και για τα ανθρακωρυχεία αυτά είναι καλά νέα, με τον κ. Bartolomeo να προβλέπει μια ολοένα και πιο σφιχτή αγορά στο μέλλον. Η Vale ανακοίνωσε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου ότι αναμένει να διατηρήσει την παραγωγή της του χρόνου στα ίδια επίπεδα με φέτος.

Το σιδηρομετάλλευμα έχει σημειώσει άλμα περίπου 16% τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενισχυμένο από τις προσπάθειες του Πεκίνου να στηρίξει τον προβληματικό τομέα ακινήτων του. Το μέταλλο τελεί υπό διαπραγμάτευση, επί του παρόντος, κοντά στα $129/τόνο και έχει διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα πάνω από το φράγμα των $100/τόνο φέτος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.