Χίος: 111 χρόνια ελευθερίας από τον Οθωμανικό ζυγό

Χίος: 111 χρόνια ελευθερίας από τον Οθωμανικό ζυγό

265
Χίος: 111 χρόνια ελευθερίας από τον Οθωμανικό ζυγό

Ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία της Χίου αποτελεί η 11η Νοεμβρίου 1912. Η μέρα αυτή αποτελεί το μεταίχμιο της ιστορικής καμπής, όπου η ιστορία της Χίου μπήκε σε νέα φάση με την απελευθέρωση του νησιού από τον δυσβάσταχτο τουρκικό ζυγό. Μια μεγάλη περίοδος 346 χρόνων διακόπτεται.

Με αφορμή τους εορτασμούς, μεγάλη  σημαία υψώθηκε χθες Παρασκευή με κάθε επισημότητα, στο λιμάνι της Χίου, παρουσία πλήθους κόσμου πολιτικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών.

Η έπαρση της σημαίας έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση του νησιού, την 11η Νοεμβρίου του 1912.

Στρατιωτικό άγημα της 96 ΑΔΤΕ υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου απέδωσε τιμές ενώ η σημαία έφθασε στο σημείο της έπαρσης με πομπή των σπουδαστών της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου.

Η Χίος συμπληρώνει φέτος 111 χρόνια ελευθερίας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Με ποιητικούς στίχους για μία ακόμη φορά επέλεξε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος να μεταφέρει το μήνυμά του για τα 111α ελευθέρια της Χίου από τον Οθωμανικό ζυγό.

Με πληροφορίες, φωτογραφίες & βίντεο: Πολίτης Χίου

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.