«Ανώμαλη προσγείωση» για τα κέρδη της Hapag-Lloyd

«Ανώμαλη προσγείωση» για τα κέρδη της Hapag-Lloyd

86
«Ανώμαλη προσγείωση» για τα κέρδη της Hapag-Lloyd

Σημαντική πτώση κατέγραψαν τους πρώτους εννέα μήνες του έτους τα κέρδη της Hapag-Lloyd.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία κατέγραψε κέρδη $3,4 εκατ. (3,2 εκατ. ευρώ), όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε $14,665 εκατ. (13,774 εκατ. ευρώ), αποτέλεσμα των σημαντικών αλλαγών στην αγορά των containerships, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου της Hapag-Lloyd χωρίστηκαν στους τομείς των Liner ναυτιλίας και Τερματικών και Υποδομών.

Το πρώτο εννεάμηνο του 2023, τα κέρδη EBITDA στον τομέα της Ναυτιλίας Τακτικών Γραμμών μειώθηκαν σε $4,5 δισ. (4,1 δισ. ευρώ). Τα EBIT μειώθηκαν σε $3,0 δισ. (2,7 δισ. ευρώ). Τα έσοδα μειώθηκαν σε $15,2 δισ. (14,1 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω του χαμηλότερου μέσου ναύλου, που διαμορφώθηκε σε $1.604/TEU (9μηνο 2022: $2.938/TEU).

Ο κ. Rolf Habben Jansen, CEO της Hapag-Lloyd, δήλωσε σχετικά: «Οι ναύλοι μειώθηκαν σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους και, όπως αναμενόταν, μειώθηκαν ξανά το γ’ τρίμηνο, το οποίο αντανακλάται στα πολύ χαμηλότερα κέρδη. […] Εάν οι ναύλοι στη spot ναυλαγορά δεν ανακάμψουν, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μερικά δύσκολα τρίμηνα σε αυτό το υποτονικό περιβάλλον της αγοράς». Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters, είχε επισημάνει ότι οι ναύλοι σε ορισμένα segments κινούνται σε επίπεδα που καθιστούν τη λειτουργία των πλοίων μη κερδοφόρα.

Φωτό: Hapag Lloyd

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.