Σε κίνδυνο 1 εκατ. θέσεις εργασίας στη βιομηχανία άνθρακα

Σε κίνδυνο 1 εκατ. θέσεις εργασίας στη βιομηχανία άνθρακα

28
Σε κίνδυνο 1 εκατ. θέσεις εργασίας στη βιομηχανία άνθρακα

H παγκόσμια αγορά άνθρακα είναι πιθανό να απωλέσει έως 1 εκατ. θέσεις εργασίας ακόμα και εάν ορισμένες χώρες δεν προβούν σε περαιτέρω δεσμεύσεις για το κλίμα, δείχνει νέα έρευνα. Μάλιστα Κίνα και Ινδία θα καταγράψουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Αρκετά ορυχεία εντάσεως εργασίας θα διακόψουν τη λειτουργία τους τις επόμενες δεκαετίες καθώς πλησιάζει το τέλος του κύκλου ζωή τους, ενώ την ίδια ώρα οι χώρες παγκοσμίως γυρνούν την πλάτη στον άνθρακα και στρέφονται σε χαμηλών εκπομπών ενέργεια.

Ωστόσο, το αμερικανικό think tank Global Energy Monitor (GEM) προειδοποιεί ότι, οι περισσότερες μονάδες δεν έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο για τη μετάβαση στη μετα-άνθρακα οικονομία.

Η Dorothy Mei, υψηλόβαθμο στέλεχος της GEM τονίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν πλάνα προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην «υποφέρουν» από την ενεργειακή μετάβαση. Για την έρευνά της η GEM έλαβε δεδομένα από 4.300 ενεργά και προτεινόμενα project άνθρακα τα οποία αντιπροσωπεύουν 2,7 εκατ. θέσεις. Σύμφωνα λοιπόν με ευρήματα, 400.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σε ορυχεία τα οποία θα βάλουν λουκέτο πριν το 2035.

Η βιομηχανία άνθρακα της Κίνας απασχολεί πάνω από 1,5 εκατ. εργαζομένους, εκτίμησε η GEM. Aπό τις 1 εκατ. θέσεις εργασίας που θα χαθούν έως το 2050, οι 240.000 θα προέλθουν μόνο από την επαρχία Shanxi.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.