Ο μεγαλύτερος ανεφοδιασμός βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς σε πλοίο

Ο μεγαλύτερος ανεφοδιασμός βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς σε πλοίο

41
Ο μεγαλύτερος ανεφοδιασμός βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς σε πλοίο

Ο ισπανικός προμηθευτής ενέργειας για τον ναυτιλιακό κλάδο Cepsa πραγματοποίησε πρόσφατα στο λιμάνι της Βαρκελώνης τον μεγαλύτερο εφοδιασμό βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς που έχει λάβει χώρα έως σήμερα.

Η επιχείρηση αφορούσε τον εφοδιασμό ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Hapag-Lloyd, μήκους 350 μ., με ένα μείγμα βιοκαυσίμου το οποίο παρήχθη από χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια, αποτελώντας παράλληλα τον πρώτο ανεφοδιασμό με βιοκαύσιμα που η Cepsa πραγματοποιεί στη Βαρκελώνη. Το εν λόγω βιοντίζελ αποτελείται κατά 24% από βιώσιμα συστατικά, ενώ η καύση του αναμένεται να μειώσει τις παραγόμενες εκπομπές CO₂ κατά 2.860 τόνους, ποσότητα που είναι συγκρίσιμη με την καλλιέργεια 34.300 δέντρων.

Επί του παρόντος, η ισπανική εταιρεία μπορεί να παρέχει τα συγκεκριμένα βιώσιμα καύσιμα στο λιμάνι της Βαρκελώνης και στην περιοχή του Στενού του Γιβραλτάρ μέσω φορτηγίδων, και μέσω δεξαμενόπλοιου σε όλα τα υπόλοιπα λιμάνια στα οποία δραστηριοποιείται.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Positive Motion» που υλοποιεί, η Cepsa σκοπεύει να προωθήσει την απανθρακοποίηση των κλάδων των βαρέων εναέριων, θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών μέσω της παροχής πράσινων καυσίμων. Διαθέτοντας παραγωγική ικανότητα 2,5 εκατ. τόνων ετησίως και δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης 2 γιγαβάτ (GW), η ισπανική εταιρεία σκοπεύει να καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός βιοκαυσίμων στην Ισπανία και στην Πορτογαλία έως το 2030.

Φωτό: CEPSA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.