Γ. Πατέρας: Ερωτηματικό η πλήρης απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Γ. Πατέρας: Ερωτηματικό η πλήρης απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

13
Γ. Πατέρας: Ερωτηματικό η πλήρης απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Η πλήρης απανθρακοποίηση της ναυτιλίας έως το 2050 αποτελεί σημαντική πρόκληση και δυσεπίλυτο γρίφο για τον κλάδο.

Την επιφύλαξη τους ως προς την εφικτότητα επίτευξης των στόχων με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η ναυτιλιακή βιομηχανία, εξέφρασαν κατά το πρόσφατο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών, αρκετοί εκ των ομιλητών και των συμμετεχόντων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος δρ. Γιώργος Πατέρας κατά την ομιλία του ανέφερε πως -με τα σημερινά δεδομένα- η πλήρης κατάργηση του άνθρακα μέχρι και το 2050 αποτελεί έναν μάλλον ανέφικτο στόχο για τη ναυτιλία, ενώ τόνισε πως ακόμη και αν ο κλάδος εξαλείψει πλήρως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ατμόσφαιρα δεν θα απαλλαγεί από τις επιβλαβείς χημικές ενώσεις.

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΝΕΕ κ. Γιάννης Πλατσιδάκης και κ. Γιάννης Τριφύλλης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΝΕΕ κ. Nίκος Τσαβλίρης, καθώς και το τακτικό μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΙΜΟ κ. Πάνος Ζαχαριάδης, κινήθηκαν σε παρόμοιο μήκος κύματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης τόνισε πως η ναυτιλία ενστερνίστηκε την ευθύνη για τον περιορισμό των ρύπων, σε αντίθεση με την αυτοκινητοβιομηχανία ή την αεροπορική βιομηχανία, όπου η ευθύνη βαραίνει εξολοκλήρου τις κατασκευάστριες εταιρείες, ενώ ο κ. Τρίφυλλης επεσήμανε τις παράπλευρες συνέπειες που οδηγούν σε εμφάνιση τάσεων συγκεντρωτισμού σε ολοένα και λιγότερες εταιρείες. Ο κ. Τσαβλίρης ανέφερε πως εάν δε δοθεί σύντομα τεχνολογική λύση για εναλλακτική πηγή ενέργειας στον κλάδο, οι επιπτώσεις στο κλίμα θα επιδεινωθούν. Ο κ. Ζαχαριάδης με τη σειρά του, σχολιάζοντας τις προοπτικές των εναλλακτικών καυσίμων, φάνηκε μάλλον απαισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα τους ως προς την επίτευξη των στόχων, δίνοντας ως παράδειγμα το υδρογόνο, το οποίο εκτιμά πως θα έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα από τα ορυκτά καύσιμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.