Συντριβή αεροσκάφους – Στον κατάλογο επιβατών ο αρχηγός της Βάγκνερ

Συντριβή αεροσκάφους – Στον κατάλογο επιβατών ο αρχηγός της Βάγκνερ

403
Συντριβή αεροσκάφους – Στον κατάλογο επιβατών ο αρχηγός της Βάγκνερ

Ο αρχηγός της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος είχε καλέσει σε στάση κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης και έκανε την αποτυχημένη εξέγερση κατά του Κρεμλίνου τον Ιούνιο, περιλαμβάνεται στη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου που συνετρίβη στη Ρωσία, μετέδωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ria Novosti, TASS και Interfax, που επικαλούνται τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών Rossaviatsia, το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν περιλαμβάνεται στη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου που είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη.

Τα συνεργεία διάσωσης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους είναι νεκροί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στους οκτώ οι επιβεβαιωμένοι νεκροί [Eνημέρωση Τετάρτη 23 Αυγούστου: 22.10 (Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)]

Οκτώ πτώματα έχουν περισυλλεγεί στο σημείο όπου συνετρίβη σήμερα ιδιωτικό αεροσκάφος με 10 επιβαίνοντες, στα ονόματα των οποίων περιλαμβάνεται αυτό του αρχηγού της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων.

Σύμφωνα με το RIA, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο σημείο της συντριβής συνεχίζονται.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι ο Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροπλάνο που συνετρίβη στο χωριό Κουζένκινο, στην περιφέρεια Τβερ, βορείως της Μόσχας, παρότι η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών Rosaviatsia ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν ήταν στην λίστα επιβατών.

Βίντεο, των οποίων η γνησιότητα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επί του παρόντος, μεταδόθηκαν σε αρκετά κανάλια στο Telegram που ισχυρίζονται ότι συνδέονται με τη Βάγκνερ, και δείχνουν συντρίμμια να φλέγονται σε ένα χωράφι ή στιγμιότυπο πτώσης αεροσκάφους.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ομάδες προσκείμενες στη Βάγκνερ, στο οποίο δήλωνε ότι βρισκόταν στην Αφρική. Σε ένα ερημικό τοπίο, ο 62χρονος Πριγκόζιν έλεγε ότι εργάζεται για να “κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη”.

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις [Ενημέρωση Πέμπτη 24 Αυγούστου: 00.20 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)]

Λευκός Οίκος: Ο θάνατος του Πριγκόζιν «δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν»

Ο θάνατος του επικεφαλής της εταιρίας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα στη Ρωσία «δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν» εάν επιβεβαιωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε δει τις σχετικές αναφορές. Εάν επιβεβαιωθεί (ο θάνατος του Πριγκόζιν), δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν», δήλωσε η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί.

Κίεβο: “Μήνυμα του Πούτιν στις ρωσικές ελίτ” η συντριβή αεροσκάφους στη Ρωσία

Η συντριβή αεροσκάφους στη Ρωσία, με το όνομα του αρχηγού της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν να περιλαμβάνεται στη λίστα επιβατών, είναι ένα “μήνυμα” που στέλνει ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν στις ρωσικές ελίτ, δήλωσε σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

“Η θεαματική εξόντωση του Πριγκόζιν και της διοίκησης της Βάγκνερ δύο μήνες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματός (τους) είναι ένα μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024″, δήλωσε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, εκτιμώντας ότι ο “Πούτιν δεν συγχωρεί κανέναν”. “Προσοχή! Προδοσία ίσον θάνατος”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Στους επιβαίνοντες ο Γεβγκένι Πριγκόζιν [Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη 24 Αυγούστου: 01.50(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)]

Νεκρός θεωρείται ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν

Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ της Ρωσίας, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, και απόστρατος αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που συγκαταλεγόταν στους κυριότερους διοικητές της, ο Ντμίτρι Ούτκιν, πιστεύεται πως επέβαιναν σε ιδιωτικό τζετ που συνετρίβη την Τετάρτη 23 Αυγούστου χωρίς επιζώντες, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, η Ροσαβιάτια, ανέφερε πως το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν συγκαταλεγόταν στον κατάλογο των επιβατών. Κατόπιν, έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των επτά επιβατών και των τριών μελών του πληρώματος του ιδιωτικού αεροσκάφους Embraer που συνετρίβη όχι μακριά από τη Μόσχα.

Ούτε η Ροσαβιάτια, ούτε οποιοσδήποτε Ρώσος αξιωματούχος έχουν επιβεβαιώσει ρητώς πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο Ντμίτρι Ούτκιν σκοτώθηκαν. Ωστόσο χρήστες της πλατφόρμας Telegram που έχουν σχέσεις με την εταιρεία μισθοφόρων ανέφεραν πως είναι νεκροί.

Το αεροσκάφος πέταγε από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, διενεργείται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα στο έδαφος.

Ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Ντμίτρι Ούτκιν, 53 ετών, που φέρεται να είχε υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις της GRU, κατά δημοσιεύματα ήταν θαυμαστής της ναζιστικής Γερμανίας και αποκαλούσε τον εαυτό του «Βάγκνερ» από το όνομα του συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ.

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.