«Σύννεφα» πάνω από τα δεξαμενόπλοια

«Σύννεφα» πάνω από τα δεξαμενόπλοια

1895
«Σύννεφα» πάνω από τα δεξαμενόπλοια

Οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από τους κορυφαίους παγκοσμίως παραγωγούς φαίνεται πως «πονοκεφαλιάζουν» την αγορά των δεξαμενόπλοιων.

Δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι η διόρθωση των ναύλων στα δεξαμενόπλοια, από Aframaxes έως VLCCs, τους τελευταίους μήνες συμπίπτει με τις δεσμεύσεις της Σαουδικής Αραβίας περί μείωσης της παραγωγής αλλά και την πτώση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου.

«Οι περικοπές της παραγωγής από τον OPEC+ ασκούν πιέσεις στη ζήτηση για δεξαμενόπλοια», ανέφερε στο Bloomberg o Richard Matthews, επικεφαλής ερευνών της Gibson.

Στις περικοπές της παραγωγής θα πρέπει να προστεθεί και η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στη Μαύρη Θάλασσα, που ουσιαστικά καθιστά απαγορευμένο το εμπόριο στην περιοχή. Η πτώση των ναύλων είναι περισσότερο έκδηλη στα Aframaxes, η ναυλαγορά των οποίων κινήθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ πέρυσι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα ημερήσια earnings, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, έφτασαν έως και τα $5.905, ο χαμηλότερος αριθμός από τον Ιούνιο του 2022. Την ίδια ώρα, οι ναύλοι των Aframaxes για ταξίδια από τη Βόρεια Θάλασσα στην Ευρώπη κινούνται σε χαμηλά 17 μηνών, ενώ για τα Suezmaxes για ταξίδια από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2022. Μικρότερη πτώση καταγράφουν τα VLCCs.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.