Ανάμεικτα πρόσημα στις παραγγελίες πλοίων

Ανάμεικτα πρόσημα στις παραγγελίες πλοίων

98
Ανάμεικτα πρόσημα στις παραγγελίες πλοίων

Ήπια μείωση καταγράφουν οι παραγγελίες για τις τέσσερις βασικές κατηγορίες πλοίων (bulk carriers, δεξαμενόπλοια, containerships και gas carriers) τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Μείωση της τάξης του 10% σημειώνει ο συνολικός αριθμός πλοίων που παραγγέλθηκαν το 2023, ο οποίος ανέρχεται σε 612, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 είχαν τοποθετηθεί συνολικά 682 παραγγελίες, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της VesselsValue για τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, παρά την καθοδική πορεία των ναύλων και τις υψηλές τιμές των πλοίων, οι παραγγελίες των bulk carriers για το 2023 ανέρχονται σε 213, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022 ήταν 188, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι πλοιοκτήτες αναμένουν ανάκαμψη της αγοράς.

Παράλληλα, οι παραγγελίες των δεξαμενόπλοιων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση (191%), αφού τη φετινή χρονιά έφτασαν τις 198, ενδεικτικό δείγμα της αισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά για διατήρηση της καλής ναυλαγοράς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2022 καταγράφηκαν μόλις 68 παραγγελίες δεξαμενόπλοιων.

Αντιθέτως, η έκθεση αναφέρει ότι οι παραγγελίες των containerships για το τρέχον έτος κατέγραψαν μείωση της τάξης του 61%, με μόλις 120 να έχουν τοποθετηθεί, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022 ήταν 306. Στην ίδια συχνότητα εκπέμπουν και τα gas carriers, δεδομένου ότι οι παραγγελίες για τον συγκεκριμένο τύπο πλοίου είναι μόλις 81, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 ήταν 120, σημειώνοντας μείωση 33%.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.