Αντίο, FLIP

Αντίο, FLIP

58
Αντίο, FLIP

Ένα από τα πιο παράξενα και διεθνώς αναγνωρίσιμα πλοία ερευνών, το FLIP (Floating Instrument Platform), το οποίο ανήκει στο U.S. Office of Naval Research (ONR), θα διαλυθεί μετά από 60 χρόνια ζωής.

Το πλοίο, το οποίο πρακτικά χαρακτηρίζεται ως πλατφόρμα λόγω έλλειψης συστήματος πρόωσης, παρείχε χρήσιμες υπηρεσίες στους επιστήμονες του κέντρου Scripps Institution of Oceanography. H «ιδιαιτερότητά» του έγκειται στο γεγονός ότι μπορούσε σε λιγότερο από μία ώρα να αλλάξει κατεύθυνση από οριζόντια σε κάθετη θέση, γεμίζοντας τις δεξαμενές έρματος με νερό. Τo FLIP ουσιαστικά αποτελούσε μια χρήσιμη εναλλακτική έναντι των υποβρυχίων για έρευνες ωκεανογράφων.

«Ήταν ένα θαύμα της μηχανικής, που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής φάσης της νέας τεχνολογίας για την εξερεύνηση των ωκεανών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πολλές ανακαλύψεις από το FLIP συνέβαλαν στην κατανόηση των ωκεανών μας», σημειώνει η Margaret Leinen, επικεφαλής του Scripps Institution of Oceanography.

Το FLIP λειτουργούσε για χρόνια χωρίς να συμβεί κάποιο περιστατικό που να αφορά θέματα ασφαλείας. Ωστόσο, το 1969 χρειάστηκε να εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του, αφού έχασε την ισχύ του όταν αντιμετώπισε ωκεάνια κύματα που ξεπερνούσαν τα 80 πόδια. Το περιστατικό απαιτούσε μια επιχείρηση διάσωσης, όπου τα μέλη του πληρώματος έπρεπε να πηδήξουν στο νερό προκειμένου να παραληφθούν από παραπλέοντα σκάφη.

Φωτό: Scripps Instition of Oceanography

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.