H Σιγκαπούρη εφοδιάζει με καύσιμο το πρώτο στον κόσμο containership πράσινης μεθανόλης

H Σιγκαπούρη εφοδιάζει με καύσιμο το πρώτο στον κόσμο containership πράσινης μεθανόλης

153
H Σιγκαπούρη εφοδιάζει με καύσιμο το πρώτο στον κόσμο containership πράσινης μεθανόλης

Στις 27 Ιουλίου, οι εταιρείες Maersk και Hong Lam Marine Pte πραγματοποίησαν με επιτυχία στο αγκυροβόλιο Raffles Reserved Anchorage της Σιγκαπούρης τον πρώτο ανεφοδιασμό καυσίμου μεθανόλης μέσω φορτηγίδας, στο πρώτο παγκοσμίως πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων το οποίο καταναλώνει πράσινη μεθανόλη και ανήκει στον ναυτιλιακό κολοσσό A.P. Moller-Maersk.

Το πλοίο εφοδιάστηκε με περίπου 300 μετρικούς τόνους καυσίμου βιομεθανόλης, με την επιχείρηση ανεφοδιασμού να υποστηρίζεται από τη Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης (MPA), καθώς και από κυβερνητικούς φορείς και ερευνητικά ινστιτούτα.

Το πλοίο είχε ήδη εφοδιαστεί με μια πρώτη παρτίδα καυσίμου πράσινης μεθανόλης στο λιμάνι του Ουλσάν της Νότιας Κορέας, από όπου και ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι με προορισμό την Κοπεγχάγη. Η τελετή ονοματοδοσίας του πλοίου θα λάβει χώρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ ανάδοχός του θα είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ως μέρος της εκτίμησης των πιθανών κινδύνων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη διαδικασία ανεφοδιασμού καυσίμου μεθανόλης, η MPA εξέτασε περιστατικά που έχουν λάβει χώρα παγκοσμίως και σχετίζονται με το εν λόγω καύσιμο και συνεργάστηκε με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Σιγκαπούρης προκειμένου να βεβαιωθεί ότι οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για την πραγματοποίηση του ανεφοδιασμού. Παράλληλα, η MPA συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με το Εθνικό Πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Ναυτιλιακό Κέντρο (TCOMS) της χώρας και το Institute of High Performance Computing (IHPC), προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μοντέλο διασποράς μεθανόλης, αλλά και σχετικές οδηγίες σε περίπτωση απροσδόκητης έκλυσης μεθανόλης κατά τον ανεφοδιασμό.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ανεφοδιασμού, ερευνητές από το Κέντρο Προηγμένης Έρευνας και Εκπαίδευσης του Κέιμπριτζ στη Σιγκαπούρη χρησιμοποίησαν drones εξοπλισμένα με ανιχνευτές μεθανόλης και υπέρυθρες κάμερες, προκειμένου να ενισχύσουν τα μέτρα ανίχνευσης πιθανών διαρροών μεθανόλης στην ατμόσφαιρα.

Η επιτυχία της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι αποτέλεσμα προετοιμασιών διάρκειας σχεδόν ενός έτους, οι οποίες εστίασαν στην ανάπτυξη αυστηρών διαδικασιών ασφαλείας μέσω της εκτέλεσης εργασιών μελέτης, μοντελοποίησης και επικύρωσης. Ο εν λόγω ανεφοδιασμός αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη σχετικών προτύπων για ανεφοδιασμούς καυσίμου μεθανόλης, αλλά και να λειτουργήσει ως οδηγός για αντίστοιχες δοκιμαστικές επιχειρήσεις σε νέα ναυτιλιακά καύσιμα.

Φωτό: MPA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.