Η Ασία φέρνει χαμόγελα στα δεξαμενόπλοια

Η Ασία φέρνει χαμόγελα στα δεξαμενόπλοια

165
Η Ασία φέρνει χαμόγελα στα δεξαμενόπλοια

Τις εκτιμήσεις της σχετικά με την κίνηση των τονομιλίων των VLCCs λόγω της αυξημένης κινεζικής ζήτησης για αργό παρέθεσε η ναυλομεσιτική Intermodal σε εβδομαδιαίο report της.

Πιο συγκεκριμένα, οι Ασιάτες αγοραστές αναζητούν εναλλακτικές πηγές αργού λόγω των πρόσφατων δεσμεύσεων περί μείωσης της παραγωγής πετρελαίου τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Σαουδική Αραβία, καθώς και λόγω της αύξησης των επίσημων τιμών πώλησης της Saudi Aramco προς την ασιατική αγορά.

Μόνο τον Ιούνιο, οι κινεζικές εισαγωγές αμερικανικού αργού πετρελαίου εκτοξεύτηκαν στους 3,05 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση 354% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας (GACC).

Παράλληλα, η πτώση στο spread μεταξύ του Brent και του Dubai EFS, η οποία κατέστησε το Brent ιδιαίτερα ελκυστικό στην ασιατική αγορά, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς, συνέβαλε σε αυξημένες αποστολές πετρελαίου από τη Βραζιλία στην Κίνα.

Καθώς διανύουμε το γ’ τρίμηνο, η ανησυχία της αγοράς έγκειται στις μελλοντικές ενέργειες των κινεζικών διυλιστηρίων. Όπως προαναφέρθηκε, τα κινεζικά διυλιστήρια έχουν ήδη εξασφαλίσει ποσότητες-ρεκόρ αμερικανικού αργού για τον Αύγουστο, επιλέγοντας να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προτίμηση των ασιατικών αγορών για το αμερικανικό και το βραζιλιάνικο αργό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τα δεξαμενόπλοια και ιδιαίτερα για τα VLCCs, δεδομένης της αύξησης των τονομιλίων. Ενδεικτικά, το ταξίδι ενός VLCC από το US Gulf ή τη Βραζιλία προς την Κίνα διαρκεί 40-50 ημέρες, όταν το αντίστοιχο ταξίδι από τη Μέση Ανατολή στην Κίνα διαρκεί 20 ημέρες.

Τέλος, η Intermodal προβλέπει ότι τα τονομίλια αναμένεται να σημειώσουν σημαντική αύξηση τις προσεχείς εβδομάδες, λόγω του σχετικά μικρού όγκου αργού που μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ προς την Κίνα μέσω των VLCCs τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.