Οι 5 + 4 προκλήσεις για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία

Οι 5 + 4 προκλήσεις για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία

31
Οι 5 + 4 προκλήσεις για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, εκφώνησε την πρώτη του ομιλία, μετά τον διορισμό του ως Υπουργός Οικονομικών, στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, σε δείπνο στο οποίο συμμετείχαν η γαλλική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα καθώς και επιφανή μέλη της ελληνογαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο Υπουργός αφού υπενθύμισε τους μακροχρόνιους δεσμούς του με τη Γαλλία και τις βαθιές ελληνογαλλικές σχέσεις αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, και στις 4 προκλήσεις για την Ευρώπη:

1. Τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας παρά το κατακερματισμένο διεθνές περιβάλλον

2. Την αναπροσαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων με παράλληλη διατήρηση των αναπτυξιακών πολιτικών

3. Την επιτάχυνση της πράσινης ψηφιακής μετάβασης για την προστασία του περιβάλλοντος

4. Τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής για την υποστήριξη αυτών των πολιτικών.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Υπουργός εξήρε τα σημαντικά επιτεύγματα της χώρας, τα τελευταία χρόνια, όπως η μείωση της ανεργίας, η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η βελτίωση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο Υπουργός, μπαίνει σε μία νέα οικονομική εποχή, δημιουργίας κι ανάπτυξης.

CCIFG_18-07-2023 (259) ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Πέντε βασικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία όπου ο Υπουργός αναλαμβάνει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή:

1. Στην αναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου για τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και ανταγωνιστικής οικονομίας, → να παράγουμε αγαθά υψηλής ζήτησης σε κλάδους όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα: ενέργεια, αγροδιατροφικός τομέας, φαρμακοβιομηχανία, ναυτιλία

2. Στη διεύρυνση της προσφοράς του εργατικού δυναμικού, με τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και του εκπαιδευτικού συστήματος.

3. Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Ο Υπουργός ανάφερε ότι η Κυβέρνηση έχει θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένο ορόσημο για μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι ενταγμένες στο Ταμείο Ανάκαμψης.

4. Στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στις επενδύσεις, με την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προκειμένου να εισρεύσουν νέα ιδιωτικά κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα.

5. Στη βελτίωση της εικόνας της χώρας στους ξένους επενδυτές.

Ο Υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι, παρά τις κρίσεις του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος, η στιγμή είναι ιστορική για την Ελλάδα, η χώρα προχωράει με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της με όραμα και σταθερότητα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να καταστήσει την Ελλάδα μια πιο δυναμική, ανταγωνιστική και παραγωγική χώρα στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.