Με επιβραδυνόμενους ρυθμούς η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Με επιβραδυνόμενους ρυθμούς η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

51
Με επιβραδυνόμενους ρυθμούς η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Αβεβαιότητα επικρατεί αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η UNCTAD παρουσιάζει προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς οικονομίες, με εστίαση στις αναπτυσσόμενες.

Ειδικότερα, τονίζει πως σε πληθώρα οικονομιών η ετήσια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι εκείνων πριν από την πανδημία και σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τη δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008. Συγκεκριμένα, αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 θα είναι 2,1%, έναντι 2,2% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ότι απαιτούνται τολμηρές δράσεις για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Η UNCTAD διαπιστώνει ότι 81 αναπτυσσόμενες χώρες (εξαιρουμένης της Κίνας) απώλεσαν $241 δισ. σε διεθνή αποθεματικά το 2022, μια μέση μείωση ύψους 7%, με περισσότερες από 20 χώρες να σημειώνουν πτώση άνω του 10%. Εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε από 5,3% σε 8,5% για 68 αναδυόμενες αγορές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.