ICS: Καινοτομία και επιβράβευση, το «εισιτήριο» για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

ICS: Καινοτομία και επιβράβευση, το «εισιτήριο» για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

72
ICS: Καινοτομία και επιβράβευση, το «εισιτήριο» για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Σε υποβολή αναθεωρημένης πρότασης στον ΙΜΟ που επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ναυτιλιακής βιομηχανίας στους στόχους απανθρακοποίησης που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2050 προχώρησε το ICS, τα μέλη του οποίου αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Στη συγκεκριμένη πρόταση αναλύονται με σαφήνεια το σύστημα «Fund and Reward» το οποίο αφορά τη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω ενός υποχρεωτικού levy στα καύσιμα και την αξιοποίησή τους σε επενδύσεις με επίκεντρο την απανθρακοποίηση. Ειδικότερα, το levy αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενός πλοίου ενώ το fund θα ανταμείβει εκείνους που με τις επενδύσεις τους σε εναλλακτικά καύσιμα έχουν επιφέρει μείωση των εκπομπών.

Στη σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι προκειμένου το συγκεκριμένο σχέδιο να λάβει το πράσινο φως από τον IMO, τα μέλη του θα διαπραγματευτούν το πόσο του levy. Ακόμα και στην περίπτωση που το ποσό που θα καθοριστεί θα είναι μικρό, θα επαρκεί προκειμένου να μειωθεί η διαφορά του κόστους μεταξύ εναλλακτικών και συμβατικών καυσίμων.
Ο γενικός γραμματέας του IMO Guy Platten σχολίασε μεταξύ άλλων: «Προκειμένου να επιτύχουμε ένα βιώσιμο μέλλον απανθρακοποίησης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υποστηρίξουν την προθυμία της ναυτιλιακής βιομηχανίας να πρωτοστατήσει με καινοτόμα μέτρα που παρέχουν κίνητρα στους first movers και υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.