Ammonia «ready» πλοία το 11% των παραγγελιών του 2022

Ammonia «ready» πλοία το 11% των παραγγελιών του 2022

305
Ammonia «ready» πλοία το 11% των παραγγελιών του 2022

Οι αυξανόμενοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και οι πρωτοβουλίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων της έχουν οδηγήσει σε αύξηση των πλοίων εναλλακτικών καυσίμων στο orderbook. Πρόσφατη έκθεση του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons σημειώνει ότι το 61% των παραγγελιών που έλαβαν χώρα το 2022 αφορούσαν πλοία κατανάλωσης και εναλλακτικών καυσίμων.

Παρότι η πλειονότητα αυτών των παραγγελιών αφορούσε πλοία κατανάλωσης και LNG (397 πλοία, 36,7 εκατ. gt), ένα σημαντικό μέρος αυτών, και δη το 10,8%, είναι πλοία που θα μπορούν να μετασκευαστούν προκειμένου να καταναλώνουν και αμμωνία. Πρόκειται για 90 πλοία συνολικής χωρητικότητας 7,7 εκατ. gt.

Σύμφωνα με την Clarksons, πέραν του LNG και της αμμωνίας, σημαντικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τη μεθανόλη: 7% των παραγγελιών αφορά πλοία κατανάλωσης και μεθανόλης (5 εκατ. gt). Ακόμη, 22 παραγγελίες αφορούσαν πλοία έτοιμα να καταναλώσουν και μεθανόλη εφόσον μετασκευαστούν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.