Οι Νορβηγοί επενδύουν σε πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας μηδενικών εκπομπών

Οι Νορβηγοί επενδύουν σε πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας μηδενικών εκπομπών

106
Οι Νορβηγοί επενδύουν σε πλοία εσωτερικής ναυσιπλοΐας μηδενικών εκπομπών

Ο νορβηγικός ακτοπλοϊκός όμιλος Hurtigruten εξασφάλισε από την κυβέρνηση της Νορβηγίας χρηματοδότηση ύψους 76 εκατ. NOK ($6,7 εκατ.), προκειμένου να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα που αφορά την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον πλοίων εσωτερικής ναυσιπλοΐας.

Βασικός στόχος του έργου είναι να καταστεί δυνατή η βιώσιμη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων κατά μήκος των ακτών της Νορβηγίας, μέσω της ανάπτυξης πλοίων μηδενικών εκπομπών, τα οποία η Hurtigruten υπολογίζει να έχει διαθέσιμα έως το 2030. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών σχεδιασμών πλοίων μεγάλου μεγέθους και ενεργειακών λύσεων μηδενικών εκπομπών, καθώς και τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων και των υποδομών φόρτισης των πλοίων.

Σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο SINTEF καθώς και άλλους βιομηχανικούς της εταίρους, ανάμεσα στους οποίους και η νορβηγική εταιρεία σχεδιασμού και ναυπήγησης πλοίων VARD, η Hurtigruten επιδιώκει, μέσω του προγράμματος «Sea Zero», να αναπτύξει πλοία μηδενικών εκπομπών, τα οποία θα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να επιχειρούν στη νορβηγική ακτογραμμή.

Η Hurtigruten έχει επενδύσει μέχρι τώρα 100 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του στόλου των επτά πλοίων που διαθέτει, πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων την εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων πρόωσης σε τρία πλοία της. Η εταιρεία υπολογίζει ότι οι αναβαθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει στον στόλο της θα αποφέρουν μείωση των εκπομπών CO₂ κατά 25% και των εκπομπών NOx κατά 80% έως το 2024.

Φωτό: Hurtigruten

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.