Εκτιμήσεις για επανεμφάνιση της συμφόρησης στην Κίνα

Εκτιμήσεις για επανεμφάνιση της συμφόρησης στην Κίνα

118
Εκτιμήσεις για επανεμφάνιση της συμφόρησης στην Κίνα

Νέα σύννεφα εμφανίζονται στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες υπό τον φόβο νέας έξαρσης κρουσμάτων στην Κίνα και ενώ το Νέο Κινεζικό Έτος πλησιάζει, με αποτέλεσμα το εργατικό δυναμικό στα λιμάνια της χώρας να μειώνεται σημαντικά.

Η Κίνα, το τελευταίο διάστημα, έχει άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα έναντι του κορονοϊού, προκαλώντας νέους υγειονομικούς τριγμούς στους κόλπους της ΕΕ. Μάλιστα πρόσφατα η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορονοϊό τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

Πάντως, η συμφόρηση στα κινεζικά λιμάνια έκανε ξανά την εμφάνισή της στα τέλη του έτους. Σύμφωνα με ανάλυση της Liner Lytica, στα τέλη του 2022, στα κινεζικά λιμάνια των Σαγκάης, Νινγκμπό και Τσινγκντάο, η συμφόρηση άγγιξε τα 850.000 TEUs, λόγω του κορονοϊού, στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα από τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη, τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται πτώση της λιμενικής δραστηριότητας στα κινεζικά λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων, καθώς ενόψει του Νέου Κινεζικού Έτους πολλές liner εταιρείες έχουν προαναγγείλει ακυρώσεις δρομολογίων και μείωση της χωρητικότητας σε σημαντικές γραμμές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.