Το ETS και οι ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμένων

Το ETS και οι ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμένων

82
Το ETS και οι ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμένων

Mε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λιμένων (European Sea Ports Organisation – ESPO) χαιρετίζει την καταρχήν συμφωνία των νομοθετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ένταξη της ναυτιλίας στο ETS, καθώς μέσω αυτής της κίνησης θα επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση των θαλάσσιων μεταφορών, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο ESPO σημειώνει ότι, για να είναι επιτυχές το εγχείρημα του ETS, θα πρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμανιών παρεμποδίζοντας οποιαδήποτε «επιχειρηματική» διαρροή προς γειτονικά λιμάνια της ΕΕ. Παράλληλα, θεωρεί «κόκκινη γραμμή» την επιστροφή των εσόδων από το ΕΤS στον κλάδο μέσω του Innovation Fund για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την επένδυση σε εναλλακτικά καύσιμα και στην ηλεκτροπρόωση των πλοίων.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία. Θα είναι ζωτικής σημασίας η παρακολούθηση από την πρώτη ημέρα, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές ανεπιθύμητες συνέπειες σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο. Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης του ναυτιλιακού τομέα θα πρέπει να παραμείνει ο πρωταρχικός στόχος αυτού του μέτρου. Η ανακατεύθυνση σε λιμάνια εκτός ΕΕ ή η στροφή προς τις οδικές μεταφορές πρέπει να θεωρηθούν ως αστοχίες του συστήματος», σημειώνει η γενική γραμματέας του ESPO, Isabelle Ryckbost.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.