Πράσινο φως του ClassNK για γεννήτρια διπλού καυσίμου κατανάλωσης υδρογόνου

Πράσινο φως του ClassNK για γεννήτρια διπλού καυσίμου κατανάλωσης υδρογόνου

227
Πράσινο φως του ClassNK για γεννήτρια διπλού καυσίμου κατανάλωσης υδρογόνου

Ο ιαπωνικός νηογνώμονας ClassNK εξέδωσε Έγκριση επί της Αρχής (AiP) για μια ηλεκτρογεννήτρια διπλού καυσίμου κατανάλωσης αερίου υδρογόνου καθώς και για τα σχετικά συστήματα που αφορούν ένα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου υδρογόνου, χωρητικότητας 160.000 κ.μ., το οποίο έχει αναπτύξει η Kawasaki Heavy Industries Ltd. (KHI).

Καθώς το υδρογόνο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως πηγή καθαρής ενέργειας, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της απανθρακοποίησης, ο ClassNK εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη των απαραίτητων προτύπων και πιστοποιήσεων που μπορούν να συμβάλουν στη θαλάσσια μεταφορά του υδρογόνου αλλά και στη χρήση του ως ναυτιλιακού καυσίμου. Όσον αφορά το πρωτοποριακό πλοίο μεταφοράς υδρογόνου το οποίο ανέπτυξε η KHI, ο ClassNK έχει μέχρι σήμερα εκδώσει Εγκρίσεις επί της Αρχής (AiP) για το σύστημα περιορισμού φορτίου (CCS), τα συστήματα διαχείρισης φορτίου (CHS) καθώς και για τους λέβητες διπλού καυσίμου του πλοίου, οι οποίοι θα μπορούν να καταναλώνουν το εξατμιζόμενο υδρογόνο ως καύσιμο.

Σύμφωνα με την KHI, η ηλεκτρογεννήτρια διπλού καυσίμου που ανέπτυξε παρέχει την ευελιξία εναλλαγής μεταξύ καυσίμου υδρογόνου και πετρελαίου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα καύσης του υδρογόνου που εξατμίζεται από τις δεξαμενές φορτίου του πλοίου για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται το πλοίο, κάτι που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις παραγόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του δεξαμενόπλοιου.

Ο νηογνώμονας θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επίτευξη της απανθρακοποίησης, αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκομίζει μέσω των συνεργασιών που συνάπτει με πρωτοπόρους του κλάδου για τη δημιουργία νέων κανονισμών και κατευθυντήριων γραμμών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.