Καινοτόμες τεχνολογίες της Kongsberg σε δύο νεότευκτα πλοία

Καινοτόμες τεχνολογίες της Kongsberg σε δύο νεότευκτα πλοία

156
Καινοτόμες τεχνολογίες της Kongsberg σε δύο νεότευκτα πλοία

H εταιρεία τεχνολογικών λύσεων Kongsberg Maritime έλαβε μια παραγγελία από τη νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Norwind Offshore προκειμένου να παράσχει τον εξοπλισμό πρόωσης δύο νεότευκτων πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων ανεμογεννητριών (CSOVs), τα οποία θα ναυπηγηθούν από τη VARD.

Το πακέτο του εξοπλισμού αφορά έναν συνδυασμό συστημάτων, τα οποία θα επιτρέπουν τη μεγιστοποίηση της επιχειρησιακής απόδοσης των πλοίων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Το σύστημα πρόωσης των νεότευκτων CSOVs θα περιλαμβάνει αζιμουθιακούς προωστήρες μόνιμου μαγνήτη PMAZ 2600PM, PM προωστήρες σήραγγας καθώς και έναν ανασυρόμενο αζιμουθιακό προωστήρα για βοηθητική πρόωση.

Τα εν λόγω συστήματα αποτελούν μέρος μιας σειράς φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων πρόωσης που η Kongsberg έχει αναπτύξει την τελευταία δεκαετία, τα οποία βασίζονται στην τεχνολογία PM της εταιρείας και προσφέρουν βελτιωμένη απόδοση με λιγότερο παραγόμενο θόρυβο και μειωμένες εκπομπές. Διαθέτοντας μόλις ένα περιστρεφόμενο εξάρτημα στην υποβρύχια μονάδα τους, χαμηλή κατανάλωση λιπαντικών και καμία απαίτηση για αντλίες λίπανσης ή συστήματα ψύξης, οι προωστήρες PM παρουσιάζουν μειωμένη φθορά και ως εκ τούτου προσφέρουν μειωμένο κόστος κύκλου ζωής. Σε σύγκριση με τους συμβατικούς αζιμουθιακούς προωστήρες, οι προωστήρες PM ξεχωρίζουν λόγω των εξαιρετικά χαμηλών ενεργειακών τους απαιτήσεων και των χαμηλών επίπεδων παραγόμενων εκπομπών, ενώ έχουν επίσης σχεδιαστεί ώστε να πληρούν τις αυστηρότερες απαιτήσεις που αφορούν τα επίπεδα του παραγόμενου θορύβου και κραδασμών.

Το πρώτο από τα δύο νέα CSOVs είναι προγραμματισμένο για παράδοση το β’ τρίμηνο του 2023, ενώ το δεύτερο πλοίο θα παραδοθεί μέσα στο 2024.

Φωτό: https://www.vard.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.