Η πρώτη πράσινη θαλάσσια οδός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Η πρώτη πράσινη θαλάσσια οδός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

137
Η πρώτη πράσινη θαλάσσια οδός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Μπορεί τα τελευταία χρόνια ΗΠΑ και Κίνα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο εμπόριο, με εκατέρωθεν κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα, ωστόσο τώρα εκκινούν ένα σημαντικό και φιλόδοξο εγχείρημα.

Πιο συγκεκριμένα, το group C40 Cities για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και τα λιμάνια του Λος Άντζελες και της Σαγκάης θα συνεργαστούν με άλλες πόλεις-λιμάνια, κορυφαίους παίκτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, προκειμένου να δημιουργήσουν μια πράσινη θαλάσσια οδό, με στόχο την απανθρακοποίηση της μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ των μεγαλύτερων λιμανιών ΗΠΑ και Κίνας. Για την επίτευξη των στόχων της νέας συνεργασίας, θα αναπτυχθεί ένα «Green Shipping Corridor Implementation Plan» έως το τέλος του 2022.

Σημαντικοί στόχοι για το φιλόδοξο εγχείρημα αποτελούν:

– Η εισαγωγή πλοίων χαμηλών, πολύ χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα, με τα πρώτα μηδενικών εκπομπών containerships να επιχειρούν στα trans-pacific δρομολόγια έως το 2030.

– Η ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης για τη μείωση των εκπομπών και τη βελτίωση της απόδοσης όλων των πλοίων που θα χρησιμοποιούν την παγκόσμια αυτή εμπορική αρτηρία.

– Η μείωση των εκπομπών από λιμενικές εργασίες, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα λιμάνια Λος Άντζελες και Σαγκάης και στις παρακείμενες κοινωνίες.

Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν ακόμη οι παρακάτω εταιρείες/φορείς: A.P. Moller-Maersk, CMA CGM, Shanghai International Ports Group (SIPG), COSCO Shipping Lines, The Aspen Institute’s Shipping Decarbonisation Initiative, Maritime Technology Cooperation Centre – Asia.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο C40 Cities συμμετέχουν 97 πόλεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 25% της παγκόσμιας οικονομίας και κατοικούν πάνω από 700 εκατ. άνθρωποι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.