Τι να αναμένουμε για το σιδηρομετάλλευμα το 2022 

Τι να αναμένουμε για το σιδηρομετάλλευμα το 2022 

294
Τι να αναμένουμε για το σιδηρομετάλλευμα το 2022 

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι μεταβολές στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος το περασμένο έτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τα $237/τόνο τον Μάιο, η τιμή υποχώρησε στα $85/τόνο τον Νοέμβριο, με την Κίνα να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για πτώση της παραγωγής χάλυβα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η μεταβλητότητα των τιμών θα επικρατήσει και το 2022. Με δεδομένη την πρόθεση του Πεκίνου να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα ενόψει και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, η παραγωγή εκτιμάται για δεύτερο διαδοχικό έτος μειωμένη. Την ίδια ώρα, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εγχώριος κλάδος του real estate ερμηνεύονται από κύκλους της αγοράς ως πτώση της κατανάλωσης χάλυβα και άρα της ζήτησης για iron ore.

Στο μέτωπο των τιμών, η UBS αναμένει ότι φέτος θα κινηθούν στα $85/τόνο, ενώ η Citigroup στα $96/τόνο. Τα $70/τόνο θα αγγίξει το σιδηρομετάλλευμα έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με την Capital Economics. Ηπιότερη πτώση για το 2022 σε σχέση με το 2021 αναμένει η Fitch, η οποία εκτιμά ότι η τιμή του iron ore θα κυμανθεί στα $90/τόνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.