Η κρίση στην προσφορά (πλοίων) θα προκαλέσει τσουνάμι στην Ασία; 

Η κρίση στην προσφορά (πλοίων) θα προκαλέσει τσουνάμι στην Ασία; 

451
Η κρίση στην προσφορά (πλοίων) θα προκαλέσει τσουνάμι στην Ασία; 

Οι διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία συμβάλλουν στην επιτάχυνση του πληθωρισμού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ενώ η παγκόσμια οικονομία ευελπιστεί να οδηγηθεί σε καλύτερες ημέρες το 2022, οι δείκτες του πληθωρισμού φαίνεται ήδη να καταγράφουν ανοδικές τάσεις σε κράτη με προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες. Πιο συγκεκριμένα, οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και η άνοδος του κόστους μεταφοράς οδηγούν σε μακροοικονομικές πιέσεις, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουν οι υπουργοί οικονομικών και οι κεντρικές τράπεζες στη Δύση αλλά κυρίως στην Ανατολή.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο πληθωρισμός σε κράτη της Ασίας ήταν πιο συγκρατημένος σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές το 2021, δίνοντας στις κεντρικές τράπεζες τους περασμένους μήνες κάποιο περιθώριο να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη. Είναι εμφανές ότι ορισμένες ασιατικές χώρες διαχειρίστηκαν καλύτερα τον αντίκτυπο της πανδημίας στο εμπόριό τους και απέφυγαν μεγάλες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και τις πιέσεις των τιμών. Ωστόσο, οι μελετητές καταλήγουν στο ότι οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αυστηροποιήσουν την πολιτική τους εάν αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι «οι ευρείες πληθωριστικές πιέσεις θα μετριαστούν τελικά σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι αναντιστοιχίες προσφοράς-ζήτησης μειώνονται». Ωστόσο, και το 2022, καθώς θα ενισχύεται η ανάκαμψη, ο επίμονος αντίκτυπος του υψηλού κόστους αποστολής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού στην Ασία το 2022. Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος αποστολής προϊόντων και αγαθών θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στον πληθωρισμό, ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο το 2022.

Φωτό: Jerome Favre/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.