ΑUKUS: Κινήσεις στη διεθνή πολιτική σκακιέρα και στο στόχαστρο η Κίνα

    80
    ΑUKUS: Κινήσεις στη διεθνή πολιτική σκακιέρα και στο στόχαστρο η Κίνα

    Στις 15 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η «συμμαχία» των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας με επίκεντρο την ασφάλεια. Η εν λόγω συνεργασία ονομάζεται AUKUS και έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις διεθνώς, προκαλώντας την αποδοκιμασία της Κίνας και την «πικρία» της Γαλλίας.

    Ειδικότερα, η ΑUKUS θα έχει ως πρωταρχικό στόχο την από κοινού ανάπτυξη των ικανοτήτων των χωρών-μελών σε πολλά επίπεδα και την ανταλλαγή τεχνολογιών, ενισχύοντας την ασφάλεια των πολιτών. Η πρώτη πρωτοβουλία που ελήφθη υπό την AUKUS είναι η συνεργασία μεταξύ Λονδίνου και Καμπέρας, βάσει της οποίας η Αυστραλία θα εξοπλίσει τον στόλο της με υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας επιστρατεύοντας τη βρετανική τεχνογνωσία. Τα υποβρύχια αυτά θα αξιοποιηθούν στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Η αντίδραση του Πεκίνου ήταν αναμενόμενη, με την κινεζική κυβέρνηση να κάνει λόγο για στοχοποίηση της χώρας και να προειδοποιεί πως οι ενέργειες της συμμαχίας θα έχουν ως αποτέλεσμα να ενταθεί ένας «αγώνας εξοπλισμού» στην ευρύτερη περιοχή.

    Ωστόσο, η Κίνα δεν ήταν η μόνη χώρα που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της λόγω της AUKUS. Η Γαλλία έκανε λόγο για «χτύπημα κάτω από τη μέση», καθώς ουσιαστικά ακυρώνεται η συμφωνία αξίας $40 δισ. υπό την οποία θα εξόπλιζε με υποβρύχια την Αυστραλία. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία είχε λάβει χώρα το 2016.

    Παράλληλα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Νέα Ζηλανδία διατύπωσαν θετικά σχόλια επί της νέας συμμαχίας και του ρόλου που δύναται να διαδραματίσει για τη διατήρηση ισορροπιών και τη διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Πάντως, η Νέα Ζηλανδία ξεκαθάρισε πως τα υποβρύχια της Αυστραλίας δεν έχουν θέση στα χωρικά της ύδατα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμαχία ταράσσει τα πολιτικά νερά, στον απόηχο των επιδεινωμένων σχέσεων του Παρισιού με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, απόρροια των πολιτικών του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Brexit αντίστοιχα.

    Επιπροσθέτως, ενδιαφέρον παρουσιάζει το αίτημα της Κίνας να εισέλθει στην Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP). Υπενθυμίζεται πως η CPTPP είχε συσταθεί το 2018 από έντεκα χώρες, μεταξύ άλλων την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Trans-Pacific Partnership (TPP) επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους της σύστασης της TPP, και μεταγενέστερα της CPTPP, ήταν η αντιστάθμιση της επιρροής της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή.

    Σημειώνεται πως το αίτημα της Κίνας προβληματίζει και την Ταϊβάν, η οποία έχει βλέψεις εισχώρησης στην CPTPP. Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν είναι τεταμένες, καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της.

    Τέλος, η Κίνα προσβλέπει στην τεράστια δυναμική και προοπτική μιας εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών κινούνται σε τεντωμένο σχοινί και η Κίνα έχει θέσει εμπάργκο στις ροές άνθρακα της Αυστραλίας.

    Φωτό: ΑΠΕ – ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.