Νιγηρία: Ανεξέλεγκτη πλέον η κατάσταση για την ασφάλεια στη χώρα

Νιγηρία: Ανεξέλεγκτη πλέον η κατάσταση για την ασφάλεια στη χώρα

988
Νιγηρία: Ανεξέλεγκτη πλέον η κατάσταση για την ασφάλεια στη χώρα

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Muhammadu Buhari, και οι επικεφαλής των κοινοβουλίων της χώρας συζήτησαν τις προηγούμενες ημέρες στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Abuja, για την εξαιρετικά πλέον κρίσιμη κατάσταση ως προς τη διαφύλαξη της ασφάλειας και την προστασία των πολιτών εντός της χώρας. Εκπρόσωποι της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες τόσο στη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της χώρας όσο και με εκπροσώπους των ΜΜΕ για τα θέματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής. Γερουσιαστές και βουλευτές συμφώνησαν ότι το κράτος, τα κοινοβούλια και τα σώματα ασφαλείας πρέπει να λάβουν σοβαρές αποφάσεις για να λυθούν τα προβλήματα.

Η χώρα αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων που σχετίζονται με την ελλιπή αντιμετώπιση της απειλής των εξεγέρσεων, των αναρίθμητων πλέον ληστειών και των αυξανόμενων απαγωγών στη χώρα.

Εκπρόσωποι της Γερουσίας τόνισαν στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ότι είναι πλέον απαραίτητος ο πρόσθετος εξοπλισμός και η καλύτερη εκπαίδευση για τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία, ώστε να μπορούν να λειτουργούν και να εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι τόνισαν ωστόσο ότι οι πολίτες ζητούν από τον στρατό και την αστυνομία να «παλέψει» με ληστές, αντάρτες και απαγωγείς, αλλά η πολιτεία πρέπει πλέον να λάβει μέτρα για την ευημερία τους.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ahmad Lawan, στη συνάντησή του με τα τοπικά ΜΜΕ αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά για τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας της χώρας: «Πώς ζουν; Πού ζουν; Ποια είναι η κατάσταση των σχολείων για τα παιδιά τους; Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε άμεσα».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Femi Gbajabiamila, δήλωσε ότι η εθνική συνέλευση αποφάσισε να συστήσει μια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα επανεξετάζει περιοδικά την ασφάλεια στη χώρα. Η επιτροπή θα συνέρχεται και θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις μία φορά τον μήνα και θα ενημερώνει άμεσα όλες τις αρμόδιες αρχές της εκτελεστικής εξουσίας της χώρας.

Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης μια ανεξέλεγκτη κατάσταση ως προς τη λειτουργία μονάδων παραγωγής και πώλησης καυσίμων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του σφράγισαν, σε μόλις τρεις εβδομάδες, δέκα μονάδες εξόρυξης φυσικού αερίου και σαράντα καταστήματα λιανικής πώλησης φυσικού αερίου στο Δέλτα του Νίγηρα.

Τόσο οι μονάδες εξόρυξης φυσικού αερίου όσο και τα καταστήματα πώλησης σφραγίστηκαν μετά από έρευνες για παράνομη λειτουργία ή για ανεπαρκείς εγκαταστάσεις ασφαλείας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.