Πτήση BA112: Ρεκόρ ταχύτητας υποηχητικής πτήσης

Πτήση BA112: Ρεκόρ ταχύτητας υποηχητικής πτήσης

871
Πτήση BA112: Ρεκόρ ταχύτητας υποηχητικής πτήσης

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 4:43 π.μ. Αγγλίας, η πτήση BA112 της British Airways προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, δύο ώρες σχεδόν νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης. Το αεροσκάφος Boeing 747 της βρετανικής εταιρείας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης και προσγειώθηκε στην Αγγλία σε μόλις 4 ώρες και 43 λεπτά, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της γρηγορότερης υποηχητικής πτήσης που μέχρι πρότινος διατηρούσε η Norwegian.

Ο λόγος που η βρετανικές αερογραμμές κατάφεραν να ολοκληρώσουν το υπερατλαντικό ταξίδι σε τόσο σύντομο χρόνο ήταν τα εξαιρετικά ισχυρά ρεύματα αέρα που επικρατούσαν πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό με κατεύθυνση την Γηραιά Αλβιώνα. Το συγκεκριμένο ρεύμα αέρος έπνεε με ταχύτητα άνω των 300 χιλιομέτρων την ώρα, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο το αεροσκάφος της British Airways. Ταυτόχρονα, ήταν ένα από τα ρεύματα αέρος που τροφοδοτούσε την καταιγίδα Κιάρα, που έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο το Σαββατοκύριακο και προκάλεσε την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων.

Το νέο ρεκόρ γνωστοποιήθηκε μέσω της γνωστής ηλεκτρονικής υπηρεσίας παρακολούθησης αεροσκαφών Flightradar24. Σύμφωνα με την υπηρεσία, το Boeing 747 στο μεγαλύτερο μέρος της πτήσης ανέπτυξε ταχύτητα μεγαλύτερη των 1.000 χλμ./ώρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα άγγιξε τα 1.328 χλμ./ώρα. Επιπλέον, η μέση διάρκεια πτήσης είναι 6 ώρες και 13 λεπτά, δηλαδή μεγαλύτερη κατά μιάμιση ώρα από το χρόνο ρεκόρ της BA112. Να σημειωθεί ότι όλες οι πτήσεις που εκτέλεσαν το συγκεκριμένο δρομολόγιο με παρόμοια ώρα αναχώρησης έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ, αλλά καμία δεν ξεπέρασε το χρόνο της British Airways.

Φωτό: Skeeze/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.