Tη δική της SECA δημιουργεί η Ισλανδία

Tη δική της SECA δημιουργεί η Ισλανδία

235
Tη δική της SECA δημιουργεί η Ισλανδία

H Ισλανδία αναμένεται να επιβάλει από 1/1/2020 τη χρήση καυσίμων με μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο 0,1% για τα πλοία που εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της χώρας και των φιόρδ.

Το βαρύ πετρέλαιο εκπέμπει αρκετούς ρύπους στην ατμόσφαιρα και γι’ αυτό θα πρέπει η χρήση του από τα πλοία να σταματήσει, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Παράλληλα σημειώνεται ότι τα πλοία στο εγγύς μέλλον θα χρησιμοποιούν ελαφρούς τύπους καυσίμου στα χωρικά ύδατα της Ισλανδίας έως ότου στραφούν σε άλλες μορφές ενέργειας.

Με την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, η Ισλανδία θέτει ένα από τα αυστηρότερα κανονιστικά πλαίσια στον κόσμο για τη χρήση ναυτιλιακών καυσίμων στα ύδατά της. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι η περιεκτικότητα θείου για τα ναυτιλιακά καύσιμα που πουλήθηκαν το 2017 στη χώρα κινήθηκε σε ένα εύρος 0,64-1,94%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος κινείται στο 2,59%, σύμφωνα με τον ΙΜΟ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Ισλανδία θα επιτρέπει τη χρήση των scrubbers στα πλοία που εισέρχονται στα ύδατά της, εάν αυτά επιλέξουν αυτή την οδό ενόψει 2020.

Φωτό: Ministry for the Environment and Natural Resources of Iceland

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.