Στην τελική ευθεία για τις βρετανικές εκλογές: τι να αναμένουν οι αγορές

Στην τελική ευθεία για τις βρετανικές εκλογές: τι να αναμένουν οι αγορές

147
Στην τελική ευθεία για τις βρετανικές εκλογές: τι να αναμένουν οι αγορές

Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις βρετανικές εκλογές, η αγορά συναλλάγματος παρουσιάζει άνοδο εν μέσω εκτιμήσεων και δημοσκοπήσεων για μια νίκη των Συντηρητικών. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δεν οδηγούν και σε βέβαια αποτελέσματα, κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα στην εκλογή Τραμπ αλλά και στο δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Εάν οι Τόρις βγουν τελικά νικητές από την εκλογική αυτή μάχη, η στερλίνα (φυσιολογικά) θα κινηθεί σε λίγο υψηλότερα επίπεδα, στα $1,35, ωστόσο αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες για τις εμπορικές σχέσεις ΗΒ-ΕΕ στο άμεσο μέλλον.

Εκτός ΗΒ, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ πυροδότησαν μια άνοδο για τα χρηματιστηριακά ταμπλό, μετά από κάποιες εβδομάδες «χαλαρότητας» για τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές. Με την ανεργία να υποχωρεί σε χαμηλά 50ετίας και το επίπεδο των απολαβών να αναπτύσσεται πέραν του πληθωρισμού, δεν προκαλεί σε κανέναν εντύπωση το γεγονός ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανήλθε σε υψηλά επταμήνου. Ειδικότερα, τα non-farm payrolls (νέες θέσεις εργασίας πλην του γεωργικού κλάδου) άγγιξαν τις 266.000 τον Νοέμβριο, ενώ το μέσο επίπεδο μισθών αυξήθηκε κατά 3,1%. Τα στοιχεία αυτά μετρίασαν έως έναν βαθμό τις ανησυχίες για μια οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από το εμπορικό μέτωπο. Παρά το «σκωτσέζικο ντους» στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας, η κατανάλωση αποτελεί το 70% του αμερικανικού ΑΕΠ και συνεπώς μια ισχυρή καταναλωτική δαπάνη είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Σήμερα συνεδριάσει για τελευταία φορά το 2019 η Fed, η οποία αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αναφοράς αμετάβλητα για τους επόμενους δύο μήνες σε ένα έυρος 1,5%-1,75%.  Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου συνεδριάζει, για πρώτη φορά με επικεφαλής τη Κριστίν Λαγκάρντ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αίσθηση αναλυτών και τραπεζιτών και κύκλων της αγοράς είναι ότι δεν θα αλλάξει κάτι ριζικά στη νομισματική πολιτική τη δεδομένη στιγμή.

Πηγή: Quiltercheviot 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.