Και η Ιαπωνία φλερτάρει με γαλάζιες επενδύσεις στην Αφρική

Και η Ιαπωνία φλερτάρει με γαλάζιες επενδύσεις στην Αφρική

64
Και η Ιαπωνία φλερτάρει με γαλάζιες επενδύσεις στην Αφρική

Την έννοια της γαλάζιας ανάπτυξης φαίνεται πως υιοθετεί και προωθεί η ιαπωνική κυβέρνηση, καθώς πρόσφατα προχώρησε σε συνολικές επενδύσεις ύψους $4,4 εκατ. για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μαδαγασκάρης.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας της Μαδαγασκάρης και ο FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) υπέγραψαν στις 17 Σεπτεμβρίου συμφωνία για την παράνομη αλιεία ψαριών και καρκινοειδών στους κοραλλιογενείς υφάλους του νησιού, με την ελπίδα όλων ότι η νέα «γαλάζια» πρωτοβουλία θα ωφελήσει τις ακτές της Μαδαγασκάρης.

Το project θα «τρέξει» για τρία χρόνια και θα περιλαμβάνει τη συνεχή παρακολούθηση φαινομένων παράνομης αλιείας και την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων. Μάλιστα, στο πλαίσιο του 7ου Tokyo International Conference on African Development, το οποίο διεξήχθη στα τέλη Αυγούστου, η ιαπωνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει αντίστοιχα projects και σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως στην Κένυα, στις Κομόρες κ.α.

H πρωτοβουλία της Ιαπωνίας για τη γαλάζια ανάπτυξη των αφρικανικών χωρών εκλαμβάνεται από τις τελευταίες ως θείο δώρο, καθώς επίσης και ως μια ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 το Μαρόκο εγκαινίασε την πρωτοβουλία Blue Belt Initiative για την προστασία των ωκεανών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία «πράσινων» αλιευτικών σκαφών. Σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου Φεβρουαρίου, η γαλάζια οικονομία εκτιμάται ότι θα συμβάλει στις οικονομίες των 38 παράκτιων αφρικανικών χωρών κατά παραπάνω από $3 τρις έως το 2030.

Φωτό: Afrikit/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.