Ένα μεγαλεπίβολο ναυπηγικό πρόγραμμα από το Κατάρ

Ένα μεγαλεπίβολο ναυπηγικό πρόγραμμα από το Κατάρ

318
Ένα μεγαλεπίβολο ναυπηγικό πρόγραμμα από το Κατάρ

Τα σχέδια της Qatar Petroleum να παραγγείλει προς ναυπήγηση πάνω από 100 πλοία μεταφοράς LNG μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, εκτιμάται ότι θα έχουν μικρή επίδραση στους ναύλους της εν λόγω αγοράς. Ωστόσο ενδέχεται να δωθεί ανοδική ώθηση στις τιμές ναυπήγησης πλοίων, σύμφωνα με την Drewry.

Το Κατάρ σχεδιάζει να προχωρήσει σε ένα μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες που σχετίζονται με την επέκταση του North gas field της Qatargas, το οποίο βρίσκεται κοντά στις βορειοανατολικές ακτές του Κατάρ, καθώς και στις ανάγκες του Golden Pass LNG project στις ΗΠΑ, το οποίο ανήκει στην Qatar Petroleum (70%) και στην Exxon Mobil (30%).

Μόνο τα δύο παραπάνω έργα αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν ζήτηση για 60 πλοία μεταφοράς LNG.

Στο πλαίσιο του ναυπηγικού προγράμματος του Κατάρ, τα νέα πλοία αναμένεται να ανανέωσουν τον στόλο της χώρας, ενώ θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον στόχο του Κατάρ έως το 2024 να μπορέσει να παράγει σε ετήσια βάση 110 εκατ. τόνους LNG.

Όπως αναφέρουν αναλυτές της Drewry, αν και οι τιμές ναυπήγησης LNG carriers έχουν αυξηθεί ελαφρώς τους τελευταίους έξι μήνες, βρίσκονται ακόμα σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις αντίστοιχες τιμές του 2015.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.