Εκ νέου περικοπές στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή;

Εκ νέου περικοπές στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή;

103
Εκ νέου περικοπές στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή;

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να μειώσει τις πετρελαϊκές της εξαγωγές κατά 0,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα, στο πλαίσιο ενός προτεινόμενου σχεδίου του OPEC να περικόψει την παραγωγή του.

Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, διαμήνυσε ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν ομόφωνα ότι υπάρχει ανάγκη για μείωση της προσφοράς αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2019 συγκριτικά με τα επίπεδα Οκτωβρίου, προκείμενου να αποφευχθεί υπερπροσφορά.

Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent LCOc1 αυξήθηκε στις 12 Νοεμβρίου κατά 1%, φτάνοντας στα $70,98/βαρέλι για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, ενώ για το US Crude η τιμή κυμάνθηκε στα $60,69/βαρέλι.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος έγραψε ότι ευελπιστεί η Σαουδική Αραβία και τα άλλα μέλη του OPEC να μην προχωρήσουν σε περικοπές τονίζοντας παράλληλα ότι οι τιμές θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλότερες με βάση την υπάρχουσα προσφορά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Gulf Business, η Σαουδική Αραβία είχε προβεί το τελευταίο διάστημα σε σημαντική αύξηση της πετρελαϊκής της παραγωγής, κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, καθώς μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν υπήρχε ο φόβος για μεγάλο κενό στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.

Ωστόσο, οι προσωρινές απαλλαγές από μέρους των ΗΠΑ σε σημαντικούς αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, οδηγούν την Σαουδική Αραβία, την Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να ανησυχούν για υπερπροσφορά, προτείνοντας εκ νέου περικοπές στην πετρελαϊκή τους παραγωγή.

Οι τιμές αργού πετρελαίου μειώθηκαν την Τρίτη 13 Νοεμβρίου κατά παραπάνω από 2% μετά το tweet του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ.

Παρά την πρόσφατη απόφαση του OPEC για νέες περικοπές στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα χαρακτηριστεί από έντονη υπερπροσφορά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.