Με ανάμεικτα πρόσημα οι αγορές ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου

Με ανάμεικτα πρόσημα οι αγορές ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου

65
Με ανάμεικτα πρόσημα οι αγορές ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου

Με «απότομα» κέρδη έκλεισαν οι αγορές στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μεσοπρόθεσμων εκλογών την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να πήραν την πλειοψηφία στη Γερουσία, έχασαν όμως τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων έπειτα από οχτώ χρόνια πλειοψηφίας τους.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη τάση του επενδυτικού κοινού να στρέφεται σε περισσότερο «συντηρητικές» μετοχές όπως οι φαρμακευτικές. Η λογική είναι η εξής: οι υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων στις ΗΠΑ, οι οποίες οδηγούνται από αυξήσεις των επιτοκίων, επιδρούν αρνητικά στο valuation των εταιρειών, των οποίων ο λόγος τιμή/κέρδη είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα, όπως για παράδειγμα αυτών των τεχνολογικών κολοσσών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι έντονες διαβουλεύσεις γύρω από το Brexit είχαν σαν αποτέλεσμα η στερλίνα να καταγράψει απώλειες, ενώ ο FTSE κινείται την εβδομάδα αυτή σε υψηλότερα επίπεδα. Μεγάλοι κερδισμένοι αποδεικνύονται οι ξένες εταιρείες, όπως οι φαρμακευτικές και οι μεταλλευτικές καθώς η αποδυναμωμένη στερλίνα δρα ευεργετικά στα κέρδη τους. Αντιθέτως μετοχές εταιρειών κατασκευαστικών όπως και εκείνες του λιανικού εμπορίου καταγράφουν απώλειες, κυρίως λόγω της ευαισθησίας τους στις διακυμάνσεις της εγχώριας οικονομίας.

Τα τελευταία στοιχεία γύρω από το ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπογράμμισαν και πάλι τον αντίκτυπο της αβεβαιότητας του Brexit στην οικονομία. Πιο συγκεκριμένα η τριμηνιαία ανάπτυξη της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 0,6%, οδηγούμενη κυρίως από τις καλές οικονομικές επιδόσεις του Ιουλίου, ενώ η επενδυτική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση. Παράλληλα η πρόσφατη παραίτηση του Τζο Τζόνσον στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, υποδηλώνει τον «κοινοβουλευτικό» κλοιό που σφίγγει την Τερέζα Μέι αναφορικά με τα σχέδια της για το Brexit.

Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένουμε τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τόσο σε ΗΠΑ όσο και ΗΒ. Από την άλλη, η Ιταλία καλείται να υποβάλλει τον προϋπολογισμό της για την έγκριση του (ή μη) από την ΕΕ.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.