Εκκρεμή ναυτιλιακά δάνεια αναστατώνουν τις γερμανικές τράπεζες

Εκκρεμή ναυτιλιακά δάνεια αναστατώνουν τις γερμανικές τράπεζες

268
Εκκρεμή ναυτιλιακά δάνεια αναστατώνουν τις γερμανικές τράπεζες

Οι γερμανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους λόγω της παρατεταμένης ύφεσης στη ναυτιλιακή αγορά, με την έκθεσή τους σε αυτήν να παραμένει υψηλότερη από εκείνη άλλων τραπεζών σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την Moody’s. Όπως αναφέρει η έκθεση της Moody’s οι γερμανικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν την έκθεσή τους στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ιδίως στον τομέα των containers, ο οποίος δεν παρουσιάζει κάποια απτά σημάδια ανάκαμψης. Τρανταχτό παράδειγμα της αναστάτωσης που επικρατεί στον κλάδο είναι η κατάρρευση της Hanjin καθώς μεταξύ άλλων αιτιών, έχασε την εμπιστοσύνη των τραπεζών.
Λόγω αυτών των κινδύνων, οι γερμανικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να κάνουν κι άλλες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια. Οι πέντε πιο ευάλωτες τράπεζες μπροστά σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι οι Bremer Landesbank, DVB Bank, HSH Nordbank, KFW IPEC-Bank, και Norddeutsche Landesbank, δήλωσε ο κ. Swen Metzler, senior analyst της Moody’s. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως αυτές οι τράπεζες αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως η συνεχόμενη απώλεια δανείων ως προς τις προβλέψεις, καθοδικές πιέσεις ως προς την κερδοφορία κλπ.
Τα ναυτιλιακά δάνεια αυτών των πέντε τραπεζών αντιπροσώπευαν το 350% των ιδίων κεφαλαίων τους (Tier 1 capital) στο τέλος του 2015, ανεβασμένα κατά 328% από το 2012, ενώ το ποσοστό των προβληματικών δανείων των τραπεζών από την έκθεση στη ναυτιλία ανήλθε στο 30% από το 20% κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου.
Να σημειώσουμε ότι οι γερμανικές τράπεζες εκτιμάται ότι διαχειρίζονται περίπου το 25% των εκκρεμών ναυτιλιακών δανείων, σε παγκόσμια κλίμακα τα οποία αποτιμώνται σε περίπου 400 δις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.