Αυξάνεται ο στόλος των παροπλισμένων containership

Αυξάνεται ο στόλος των παροπλισμένων containership

334
Αυξάνεται ο στόλος των παροπλισμένων containership

O στόλος των παροπλισμένων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έφτασε τα επίπεδα ρεκόρ σε όρους χωρητικότητας των 1,57 εκ. TEU σύμφωνα με στοιχεία της Alphaliner. Περίπου 352 πλοία (το 7,8% του παγκόσμιου στόλου) έχουν βγει από την αγορά (στοιχεία της 11ης Μαρτίου 2016) με το 1/3 εξ αυτών να έχει χωρητικότητα από 7.500-19.000 TEU. Μάλιστα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού και της χωρητικότητας των παροπλισμένων πλοίων καθώς μόνο για το 2016 αναμένονται παραλαβές πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής χωρητικότητας 1,25 εκ. TEU. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alphaliner, αν από τη νέα χωρητικότητα αφαιρέσουμε τις εκτιμήσεις για τα πλοία που θα οδηγηθούν στα διαλυτήρια τότε η αύξηση του στόλου στο τέλος του 2016 θα προσεγγίσει το 4,3%, ενώ οι προβλέψεις για την ζήτηση διαμορφώνονται στο +1,8%.
Μεγάλο είναι το πρόβλημα στις γραμμές Ασίας-Ευρώπης, Ασίας-Λατινικής Αμερικής και Ασίας-Δυτικής Αφρικής όπου η χαμηλή ζήτηση έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες να δέσουν τα πλοία τους. Ορισμένες εταιρείες εκμεταλλευόμενες το χαμηλό κόστος πετρελαίου έχουν επιλέξει ορισμένα πλοία τους να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των τελών διέλευσης από την Διώρυγα του Σουέζ. Η τακτική αυτή που έχει εφαρμοστεί σε 12 γραμμές υπολογίζεται ότι έχει απορροφήσει χωρητικότητα στόλου περί τα 100.000 TEU.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.