Οι κινήσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών στη second-hand αγορά

Οι κινήσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών στη second-hand αγορά

550
Οι κινήσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών στη second-hand αγορά

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες αντιστοιχούν σε σημαντικό μέρος της συνολικής δραστηριότητας στις αγοραπωλησίες bulk carriers το 2024. Μάλιστα, η στρατηγική που ακολουθούν σε ευρύτερο πλαίσιο στη second-hand τούς δίνει τα ηνία τόσο σε αγορές όσο και σε πωλήσεις πλοίων.

Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Xclusiv, τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν πουλήσει 48 bulk carriers και έχουν αγοράσει σαράντα δύο. Η πλειονότητα τόσο των πωλήσεων όσο και των αγορών (29 στα 42 και 26 στα 48) αφορά bulk carriers ηλικίας 11 έως 15 ετών.

Στο μέτωπο των πωλήσεων, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έδωσαν έμφαση στα μεγαλύτερα μεγέθη, με το 50% των πωληθέντων πλοίων να είναι Panamaxes (11) και Capesizes (13). Όσον αφορά τις αγορές, οι επενδύσεις βαίνουν προς πάσα κατεύθυνση, με Handysize, Supramax, Capesize και Newcastlemax bulk carriers να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στο μέτωπο των αγοραπωλησιών δεξαμενόπλοιων, οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν είναι εξίσου ενεργοί όσο το α’ τρίμηνο του 2023. Έχουν προβεί στην πώληση 16 πλοίων και στην αγορά 14, σημειώνει η Xclusiv, έναντι 44 και 23 πέρυσι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.