Η Ελλάδα, 64η πιο «ευτυχισμένη» χώρα στον κόσμο

Η Ελλάδα, 64η πιο «ευτυχισμένη» χώρα στον κόσμο

116
Η Ελλάδα, 64η πιο «ευτυχισμένη» χώρα στον κόσμο

Η ετήσια έκθεση World Happiness Report που δημοσίευσε το Wellbeing Research Centre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προκαλεί προβληματισμό αναφορικά με τα επίπεδα ευτυχίας των πολιτών της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παρά τα αλματώδη βήματα που έχει πραγματοποιήσει η οικονομία.

Ειδικότερα, η έρευνα εστιάζει στα επίπεδα ευτυχίας των πολιτών παγκοσμίως, με την κατηγοριοποίηση σε πρώτη φάση να γίνεται βάσει της χώρας στην οποία διαμένουν και κατά δεύτερον βάσει λοιπών συνιστωσών, όπως η ηλικία.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 64η θέση της κατάταξης, μία θέση κάτω από την Κροατία και μία θέση πάνω από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται και κάτω από χώρες όπως το Βιετνάμ, η Παραγουάη, το Κόσοβο. Συνεπώς, βρίσκεται κάτω από χώρες των οποίων οι οικονομίες δεν είναι εξίσου ανεπτυγμένες.

Ο παράγοντας ηλικία

Τα επίπεδα ευτυχίας δεν είναι ίδια για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στην ηλικιακή ομάδα των ανθρώπων κάτω των 30 ετών, η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώνεται και η χώρα βρίσκεται στην 53η θέση. Από την άλλη, στις μεγαλύτερες ηλικίες, και δη για τους πολίτες 60 και άνω, τα επίπεδα ευτυχίας είναι χαμηλότερα, και η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση.

Οι χώρες της πεντάδας, οι κορυφαίες οικονομίες και οι ουραγοί

Οι πιο ευτυχισμένοι κάτοικοι παγκοσμίως είναι εκείνοι της Φινλανδίας, της Δανίας, της Ισλανδίας, της Σουηδίας και του Ισραήλ. Συνεπώς, η πάγια αντίληψη ότι οι σκανδιναβικές χώρες είναι πιο «χαρούμενες» επιβεβαιώνεται εκ νέου στη συγκεκριμένη έρευνα.

Παρότι οι ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη οικονομία παγκοσμίως, βρίσκονται στην 20ή θέση της κατάταξης ενώ η Κίνα στην 60ή, η Ιαπωνία στην 51η, η Γερμανία στην 24η και η Ινδία στην 126η θέση.

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται το Κονγκό, η Σιέρα Λεόνε, το Λεσόθο, ο Λίβανος και το Αφγανιστάν.

Τα «άλματα ευτυχίας» της δεκαετίας

Πέραν των παραπάνω, η έκθεση εξετάζει τις χώρες που έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο στα επίπεδα ευτυχίας την περίοδο 2021-2023 σε σύγκριση με την περίοδο 2006-2010. Στη συγκεκριμένη κατάταξη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 94η θέση, με τις μεταβολές που καταγράφονται να είναι οριακές.

Στην κορυφή της συγκεκριμένης κατάταξης βρίσκονται η Σερβία, η Βουλγαρία, η Λετονία, το Κονγκό και η Ρουμανία. Ουραγοί της κατάταξης είναι το Μαλάουι, η Βενεζουέλα, η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.